Zonguldak

21 Milletvekili Batıkaradeniz'deki heyelanlar için Araştırma önergesi verdi

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Batı Karadeniz’de meydana gelen heyelan olayları ile ilgili 21 milletvekili ile birlikte Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi verdi...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Batı Karadeniz’de meydana gelen heyelan olayları ile ilgili 21 milletvekili ile birlikte Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesi vererek, bölgedeki heyelan olaylarından etkilenen vatandaşların ve bölgede heyelan olaylarından kaynaklı ortaya çıkan sorunların detaylı bir şekilde incelenmesi talebiyle meclis araştırma önergesini sundu.

Konuyla ilgili olarak bugüne kadar bakanlıklara soru önergesi veren, geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketi ile ilgili olarak da meclis araştırma komisyonu kurulması talebi ile konuyu meclis gündemine taşıyan Ertuğrul, Batı Karadeniz bölgesinde sıklıkla görülen heyelan olaylarının felaketlere sebebiyet vermesindeki ihmallerin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında ayrıca araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Milletvekili Eylem Ertuğrul, Batı Karadeniz bölgesinde son yıllarda etkisi arttıran yağışlarla birlikte heyelan olayları, bu yıl önce 9 Temmuz 2023’te daha sonra 19 Kasım 2023’te 10 Aralık 2023’te ve son olarak da 08 Ocak 2024 tarihinde afete dönüşecek şekilde yoğunlaştığını belirtti.  Geçmiş yıllardan beri kalıcı önlemlerin alınmaması ve doğru bir ulaşım, yerleşim, ıslah planlamasının yapılmaması sonucunda yoğun yağışların ardından meydana gelen heyelan olaylarının bölgeye ulaşımı sağlayan otoyolları dahi kullanılamaz hale getirdiğini ifade etti. Doğa kaynaklı afetlere karşı ülkemizde stratejik temellerden yoksun yürütülen politikalarla önlem alınması mümkün değildir. Afet yönetim sisteminden uzak, insan odağında olmayan, doğa kaynaklı afet tehlike ve riskleri açısından sorunlu dere yatakları, fay zonlarının üstü, heyelanlı alanları plansız bir şekilde imara ve talana açan politikaların sonucunda bu tür olaylar yaşıyoruz,dedi.

ERTUĞRUL, açıklamasında, “08 Ocak 2024’te meydana gelen heyelan olayıyla Zonguldak-Ankara arasındaki karayolu ulaşıma kapanmıştır. Bununla beraber, Yenice ilçesi Balıkısık Köyü mevkisinde demir yoluna da heyelan nedeniyle kaya parçalarının düşmesiyle tren yolu kapanmıştır. Düşen parçalardan dolayı Zonguldak’tan Karabük’e kömür taşıyan yük treni raydan çıkarak durmuştur. Kaza sonrası iki kent arasındaki kara yolu ulaşımının yanı sıra demir yolu ulaşımı da durdurulmak zorunda kalınmıştır. Çalışmalar sırasında yamaçta heyelanı önlemek için konulan çelik ağların da yırtıldığı tespit edilmiştir. Sırf bu durum bile heyelan yönünden risk taşıyan Batı Karadeniz Bölgesi’nde yeterli ve etkili önleme çalışmalarının yapılmadığını göstermektedir.

Bu olaydan sonra 21 Ocak 2024 tarihinde yine Zonguldak-Ankara karayolunun 10. Kilometresinde heyelan meydana gelmiştir. Yamaçtan kopan büyük kaya parçaları ve toprak yığını istinat duvarını aşıp yola düşmüştür. Heyelan sırasında karayolunda seyir halinde olan otomobil sürücüsü heyelanı fark etmeyince çamur yığını ile birlikte kaya parçalarına çarpmıştır. Şans eseri bu olay yaralanma ya da ölümle sonuçlanmamış ancak maddi hasara sebebiyet vermiştir. Heyelan nedeniyle yolun tek şeridi ulaşıma kapanmıştır.” Dedi.

Her yıl bu tür olaylardan dolayı bölge halkının can ve mal kaybı yaşandığını ve hatta arama kurtarma çalışmalarında kurtarma ekiplerinin de neredeyse hayatlarına mal olduğunu belirtti. Bu durumun yeterli önlem alınmamasından kaynaklandığını vurgulayan ERTUĞRUL, Batı Karadeniz’de yaşayan yurttaşların ciddi mağduriyetlerini beraberinde getiren heyelan olaylarıyla ilgili olarak ihmali olan kurum ile yöneticilerinin belirlenmesi, risk haritalarının belirlenerek heyelanların yol açtığı zararlara karşı kalıcı önlemlerin alınması, bölgenin özelliklerinin, mevsimsel koşullarının değerlendirilerek uygun projeler üretilmesi ve bölgeye gerekli yatırımların yapılmasının elzem olduğunu belirtti. Ülkemizde bir heyelan envanter haritası yeterince yapılıp güncellenmemekte, risk alanları imar planlarına işlenmemektedir. Kaya düşmesi, çığ düşmesi gibi pek çok alanların risk haritalarının yapılarak kamu yararına sunulması gerekmektedir.

Yakın zamanda Asma Mahallesi’nde yaşanan heyelanda da, Zonguldak-Ankara karayolunun kapanmasına neden olan olayda da, Balıkısık Köyü mevkisinde demir yolunun kapanmasında da, daha öncesinde geçtiğimiz yaz yaşanan selle beraber  Zonguldak – Karabük tren yolu hattının Çaycuma-Saltukova Akyamaç mevkiindeki tren raylarında meydana gelen toprak kaymasında da ihmaller göz önüne açıkça serilmiş ve bir çok kez de gündeme getirilmiştir.  Ancak önerilerimiz reddedilmekte, sorularımız görmezden gelinmektedir.  Bölgenin sorunu bellidir, çözüm yolları üretilebilir durumdadır. Biz söylemeye devam edeceğiz. Bu nedenle bir kez daha sorumluların ve ihmali bulunanların belirlenmesi ve gereken önlemlerin kalıcı olarak alınabilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdik dedi.