Zonguldak

AK Parti Milletvekili, madencileri işten attı: GMİS tepki gösterdi

Fernas Madencilik sahibi AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) üye olduğu için madencileri işten attı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına Manisa'nın Soma ilçesinde sendikaya üye oldukları için işten atılan maden işçilerine yönelik açıklamada bulundu.

Açıklama şöyle;

“Manisa'nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik'e ait iş yerinde sendikaya üye oldukları için işten atılan maden işçileri, 33 gündür mücadelelerini sürdürmektedir.

Anayasa’nın 51’inci maddesinde; “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” denmektedir.

Bugün Somadaki maden işçileri, anayasal hakları olan diledikleri sendikaya üye olma haklarını kanuna uygun şekilde yerine getirdikleri için işten atılmıştır.

Şirket sahibi olan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, üyesi olduğu TBMM’de görev ve sorumluluğunun bilincinde hareket ederek işçilerin anayasal haklarının çiğnenmesine biran önce son vermelidir.

Bizler, Türkiye’nin her yerinde ki maden işçilerimizin yanında olup, işverenleri ve ülkemizi yönetenleri; iş sağlığı ve güvenliği, insanca yaşam ve emeklerinin karşılığını hak ettikleri şekilde almaları için sendikalaşmanın önünü açacak çalışmalar yapmaya davet ediyoruz.

Bugün Soma’da yapılan hukuka uymayan, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir yaklaşımdır.

Yetkililerin biran önce bu duruma çözüm bulması ve işçilerin anayasal haklarını kullanmada önlerine hiçbir engel çıkarılmamalıdır.

Soma’dan Ankara’ya başlatılan bu yürüyüşü, Türkiye’nin dört bir yanında canlarını ortaya koyarak çalışan tüm madenciler gibi bizlerde büyük bir dikkatle takip etmekteyiz.

Madencilerin talepleri biran önce yerine getirilmeli ve işten çıkarılan işçilerimiz işlerine geri dönmelidir.”