Kilimli

Aslan Kayası

Zonguldak Sanat Okulu’nda okurken , TTK’nın Karadon İşletmesinde staj yapmıştım. O zamanın müessese müdürün evi için Kilimli 'ye ustam ile tamire gitmiştik. Orada konuşulurken duymuştum. Sahildeki Aslan Kayası tepeden düşmüş bir kaya idi.
Dana eski fotoğraflarda da var olduğu gözüküyor. Kilimli'nin 1930'lu yıllardaki fotoğraflarında aynı yerde, Kilimli Burnunun hemen önünde duruyor. Fakat burun bugünkü gibi değil. Yol açma çalışmalarından dolayı kısaldı; böylelikle Aslan Kayası ile Kilimli Burnu arası bir hayli açıldı. Bu kaya üsten düşmüş de olabilir zamanla burundan ayrılmış da olabilir.
Görünüş itibari ile pek dayanıklı olmayan bir kaya parçası gibi durmasına rağmen en az 100 yıldır bozulmadan dim dik ayakta.
Kilimliler bu kayaya aslana benzediği için Aslan Kayası demişler. Dikkatlice bakıldığı zaman aslana benzerliği var.
Zaten bu bölgede deniz içinde veya dışındaki kayalara yerel halk genelde hayvan isimlerini verirler. Hemen ileride Göçükaltı Mevkii’nde denizin içinde 100 metre açıkta bulunan kayaya Karabatak Kayası , onun hemen ilerisinde yine denizin içinde ama kıyıda olan kaya “domuz kalesi” adı verilmiş. Gençliğimizde bu kayaların hepsinin üzerine çıktık. Yukarıdan bakıldığında Domuz Kalesi gerçekten domuza benzer. Karabatak Kayası ise üzerine sürekli karabatak kuşunun konmasından dolayı adı verilmiş. Bu bölgede Yılan Taşı, Domuz Burnu isimleri de var. Bu kayaların hemen hemen hepsi yükseklikten düşmüş taşlar. Zaten bu bölge heyelan bölgesi .
Bu kayalar Kozlu- İnağzı arasında bulunan beyaz kireç taşı kayalarına benzemiyor. Zonguldak'ın jeolojik haritasında Kilimli- Hisararkası ve Muslu arasındaki tabakalar kırıntılılar ve karbonat kayaçlar olarak geçiyor. Tabi bu konuda jeoloji mühendisliği bilgisi gerekiyor.
Aslan Kayası artık Kilimli'nin bir sembolü. Hatta halen önünde yapılan karayolu tüneline de ismi vermiş. Kilimli Hisararkası'nı bağlayan karayolu tüneli ismi Aslankaya'sı Tüneli.
Kilimli Belediyesi bu alanda bir düzenleme yaparak kayanın hem korumasını hem de daha güzel görünmesi için bir doğal kaya anıtı yaparak bu simgesinin daha çok ön plana çıkmasını sağlaması gerekiyor.
Artık şehirlerin en çok tanıtımı Sosyal Medya için çekilen fotoğraflarla yapılıyor. İnsanlar gezdikleri yerleri fotoğraflayarak ve bunları Sosyal Medya’da paylaşarak daha çok tanıtılmasını sağlıyor. Bu alan fotoğraf çekmek için ilginç bir yer haline getirilir ise Kilimli için çok faydalı olacağı inancı taşıyorum.

Kaynak: Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih