Berran Şeker Aydan, Ahmet Öztürk ve Kemal Bulut’un çağrısıyla bir araya gelen çevre gönüllüleri, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yürütülen çevre mücadelesinin eşgüdüm içinde yürütülmesi için çeşitli kararlar aldı. Zonguldak Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan buluşmaya Zonguldak Merkez İlçe’nin yanı sıra Ereğli, Devrek, Çaycuma, Kilimli ve Gerede’deki çevre sorunlarıyla mücadele eden aktivistler katıldı.
ÖZTÜRK: “BÖLGEMİZİ YOĞUN ÇEVRE TEHDİDİ ALTINDA”
Buluşmada ilk konuşmacı olarak söz alan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bölgede yaşanan çevre sorunları hakkında bir sunum yaptı. Çevre gönüllülerinin, birçok yerde, yerel halkla birlikte sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen Öztürk, başta ülkenin akciğerleri konumundaki Alaplı, Akçakoca, Devrek ormanlarında maden arama çalışmaları, Gerede Çayı’nda yaşanan akıl almaz kirlilik ve Filyos Vadisi’nin kirli teknolojilere açılmasının bölgenin en önemli sorun alanlarını oluşturduğunu söyledi.
AYDAN: “SABIRLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Daha sonra söz alan TEMA Gönüllüsü Berran Şeker Ayadan, Zonguldak’ta, 1991 yılından bu yana çevre sorunlarıyla mücadele ettiklerini söyleyerek, bu süre zarfında yapılan etkinlikleri anlattı. Termik santrallerden taş ocaklarına, gemi söküm tesisinden Filyos Vadisi Projesi’ne kadar birçok sorunla boğuştuklarını söyleyen Aydan başaramadıkları birçok şeyin yanı sıra başardıkları önemli işler de olduğunu da ifade etti. Aydan, sabırla mücadelenin önemini TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın sözleriyle anlattı: “Çivi bir kere vurulmayla çakılmaz. Israrla vurmak gerekir.”
ASLAN: “GEREDE ÇAYI, FİLYOS SU HAVZASININ EN ÖNEMLİ KİRLİLİK KAYNAKLARINDAN BİRİNİ OLUŞTURUYOR”
Gerede Çayı Temiz Aksın Platformu Sözcüsü Mehmet Emin Aslan yaptığı konuşmada hiçbir arıtmaya tabi tutmadan atık sularını Gerede Çayı’na deşarj eden Gerede Karma OSB ile Gerede Deri OSB’nin Filyos su havzasının en önemli kirlilik kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Gerede Çayı’nın %92’sinin Ankara’ya içme suyu olarak gönderildiğini söyleyen Aslan, bir yandan suları çalınarak ekolojik dengesi değiştirilen, diğer yandan suyunu içen her canlının hayatını kaybettiği bir kirlilik kaynağı haline gelen bölgedeki sorunların çözümü için birlikte mücadelenin önemine değindi.
YILMAZ: “HALKLA BÜTÜNLEŞEN MÜCADELELERİN BAŞARI ŞANSI ÇOK YÜKSEK”
Diğer pek çok sorunun yanı sıra Akçakoca, Alaplı, Devrek ormanlarında altın madeni aranması, Ereğli Alaplı sınırındaki bir doğal gölete demir cürufu işleme tesisi kurulması girişimine karşı mücadele eden Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu adına söz alan çevre aktivisti Çetin Yılmaz, yöre halkıyla birlikte yaşam alanlarını savunmaya çalıştıklarını söyledi. Bu konuda kendilerini yoran en büyük sorunun açtıkları davalardaki bilirkişi ücretleri olduğunu ifade eden Yılmaz, bir dava için gerekli paranın fitre ve zekatlarla topladığını söyleyerek, halkla bütünleşen mücadelenin başarı şansının çok yüksek olduğunu da dile getirdi.
NUR: “AYM’DE OLAN GÜBRE FABRİKASI DAVASINI GEREKİRSE AİHM’E TAŞIYACAĞIZ”
Çaycuma Çevre Gönüllüleri adına konuşan emekli öğretmen Züleyha Nur, OYKA kağıt fabrikasının yaydığı emisyon ve Filyos Irmağı’na deşarj ettiği atık suların ilçenin önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Tosyalı Holding’in gübre fabrikasına açtıkları davanın seyri hakkında bilgi de veren Nur, Danıştay’da da aleyhlerine sonuçlanan davayı Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını, oradan da sonuç alamazlarsa Avrupa İnsan Hakları mahkemesine götüreceklerini de ifade etti.
TEMEL: “ÇAYALTI HES’LER EKOSİSTEMİ DEĞİŞTİRDİ”
Devrek’in Çaydeğirmeni beldesinde kurulan HES’lere karşı mücadele eden Devrek Çevre Gönüllüleri adına söz alan Cemil Temel ise tüm mücadelelerine karşı kurulan HES’lerin yörenin ekosistemini değiştirdiğini, ağaçlarda mantarlaşmanın meydana geldiğini ancak bilimsel bir rapor olmadığı için bunu kanıtlayamadıklarını dile getirdi. HES’lerin yapımı sırasında vaat edilenlerini birçoğunun yapılmadığını da ifade eden Temel, altın madenine karşı da aynı kararlılıkla mücadele edeceklerini söyledi.
YAŞANABİLİR ZONGULDAK PLATFORMUNUN YENİ YÜRÜTMESİ OLUŞTURULDU
Salonda bulunan herkesin görüşlerini açıkladığı buluşmada çıkan kararlardan biri olarak Zonguldak Kozlu ve Kilimli’deki çevre sorunlarıyla mücadele eden Yaşanabilir Zonguldak Platformunun yeni yürütmesi oluşturuldu. Buna göre yürütmede Berran Şeker Aydan, Ahmet Öztürk, Sema Koç, Kemal Bulut, Alaattin Kara, Erdoğan Kaymakçı, Hafize Akgül ve Mahmut Kılıç yer aldı. Yürütmeye katılımın her zaman açık olması ve dileyen herkesin katılımıyla daha genişletilmesi alınan kararlar arasında yer aldı.
SOSYAL MEDYADA DAHA ETKİN OLUNACAK, DAHA ETKİN İLETİŞİM KURULACAK
Sorun alanlarında faaliyet yürüten platformların eşgüdümünün sağlanması içinse, tüm platformların sosyal medya adresi oluşturması ve yapılan tüm paylaşımlarda birbirini etiketlemesi kararı alındı. Web sitesi kurulması, YouTube adresi açılması, WhatsApp grupları kurularak daha etkin iletişim sağlanması ise alınan diğer kararlardan biri oldu.