Çocuklarının ve kendisinin can güvenliği nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen koca şiddetinden kaçarak Devlete sığınan mağdur kadın 5 yıl kaldığı Zonguldak Kadın Konukevinde madğru kadınlar ve personelin yaşadığı mobbin ve psikolojik şiddeti Tempo Gazetesi’ne anlattı.

Konukevine sığınan kadınların Müdür vekili Sacide Kilci tarafından kullanıldığını ve hakarete uğradığını iddia eden mağdur kadın, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’na seslendi.
 

5 Yıl önce Zonguldak Kadın Sığınma Evi’ne çocuklarıyla birlikte sığındığı anlatan mağdur kadın, “Şimdiye kadar 81 ilin yarısında kaldık. Fakat Zonguldak Sığınma Evi Müdürü Sacide hanımın hem devletine sığınan kadınlara hem de personeline uyguladığı psikolojik baskı, aşağılama ve hakareti görmedim. Hala daha orada kalan, daha önce kalmış mağdur kadınlarla görüşüyorum. Sizin yaptığınız haberleri duyduktan sonra aramayı bir borç bildim. Zonguldak Kadın Sığınma Evi Müdürü Sacide hanımın cellat gibi olduğunu devletimiz bilsin istiyorum. Ben ve benim gibi bir çok kadın devletin koltuğunda oturarak mazlum, mağdur, şiddet görmüş, korkuyla yaşayan insanlara zulüm eden bir müdüre hakkımızı helal etmiyoruz.
 

‘Kafam çekmiyor’ dedi, çocukları yuvaya vermek zorunda kaldım

El işi yaptığım için işine yarıyordum. El işi yapan tüm kadınlar işine yarıyordu. Çünkü yaptığımız ürünleri kermeste satıyordu. Ne kadar toplandığını kimse bilmiyordu. Ama benim için bu önemli değildi. “Kafam çekmiyor, al götür buradan çocuklarını yada yuvaya ver. Senin çocukların terbiyesiz” dedikten sonra el işi yapmayı bırakmıştım, depresyona girmiştim. Zaten çocuklarımla birlikte ölüm korkusu yaşıyorduk. Bir de Sacide hanımın psikolojik şiddeti üzerine tuz biber olmuştu. Çocuklarımı bir süre yuvaya vermek zorunda kaldım. Ben devletimden razıyım ama o kadına hakkımı helal etmiyorum.
 

Şikayet ettiğim için bizi yalanlarla farklı bir ile gönderdi…

Psikolojik şiddet uyguladıktan sonra çocuklarımı yuvaya verdirtti. Bu şiddetlerin ardından İl Müdürüne şikayet ettim. Veli bey beni dinlemedi bile, hiç samimi değildi. Bu şikayetin ardından konukevine polisler geldi, “Eşiniz sizi tespit etti, hemen sizi göndermemiz lazım” dediler. Yaşadığımız o korkuyu asla unutmayacağız. Apar topar bizi başka bir ile naklettiler. Oradaki dosyamdan anladık ki, Sacide hanım bizi yalanlarla göndermişti. Çocuklarım hala o korku üzerine psikolojik tedavi görüyor ve polislere inanmıyor.
 

Cellat gibi...

Yetkililer inanmıyorsa 1.5 yıl önceki kamera kayıtlarını incelebilir. Hatta orada yapılan psikolojik şiddeti, yaptığı hakaretleri, aşağılamaları, kadınları nasıl kullandığını, personeline yaptığı eziyeti, hakareti tespit edebilirler. Personellerin gözü korku içinde, hepsine hizmetçisi gibi kullanıyor. Ölüsü olan cenazesine katılamıyor, hastası olan hastaneye gidemiyor. Cellat gibi olmaması gerekiyor. Geldiği zaman herkes ayakta, sen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan değilsin ki.

El becerisi olan kadınları gerçekten kullanıyor. Afganlı gariban bir kadına gece gündüz çalıştırıyordu. Kendisine hint elbisesi diktirdi. Kadın gözlük takmaya başladı. Mağdur kadınları böyle kullanıyor. Düzenlenen kermese istediği ürünleri satıyordu, gelirini de bize harcadığını söylüyordu. Kermes etkinlikleriyle bürokrasinin gözünü boyuyordu. Ama İl Müdürleri kurumu ziyaret edeceği zaman bizi alt katlara gönderip, ziyaret bitince kadar orada tutuyordu.
 

Metin Soydaş: Oy uğruna iki can gitti, 35 ev boşaltıldı, Başkan ve muhtarın ihmali var! Metin Soydaş: Oy uğruna iki can gitti, 35 ev boşaltıldı, Başkan ve muhtarın ihmali var!

Vali’ye sesleniyorum…

Bu kadını herkes koruyor, Veli (Köktürk) beyde koruyordu. Vali beye sesleniyorum. Lütfen orada kalan, kalmış kadınları ve personeli dinlesin. Hadi bir kadının psikolojisi bozuk, diğerinin de mi bozuk, oradan gidenlerin de bozuk. Herkes şikayet etmeye korkuyor çünkü şikayet edenlerin isimleri Sacide hanıma veriliyor. Zonguldak’ta korku imparatorluğu oluşturmuş. Benim Devletimi kimsenin kirletmeye hakkı yok. Bir sürü kadını mahvetti, ezdi, kadınları kullanıyor orada. Çalışan personel hakkıyla çalışıyor, hepsinden Allah razı olsun ama onları da eziyor, o insanlar korku dolu. İşlerinden olmaktan korkuyorlar. Sacide ve Özge hanım ikisi birlikte çok sıkıntılı insanlar. Benim devletime layık değiller. Susan dilsiz şeytandır. Devletine sığınan kadın ve çocuklar için, orada çalışan iyi insanların yaşadığı zulmün bitmesi için buradan devletime sesleniyorum. Yeni Vali’nin tuttuğunu koparan bir Vali olduğunu okudum. İnşallah Sayın Vali, kendisi o insanları dinler, kurum içinden değil bağımsız bir insanlarla soruşturma açar. Çocuklarım ve ben çok büyük korku ve travma ile oradan ayrıldık ama o kadından ben kurtuldum, diğer kadınların da zulüm görmesini istemiyorum.  

Editör notu: Zonguldak Konukevi Müdür Vekili Sacide Kilci hakkında çıkan yorumların ardından Tempo Gazetesi’ne ulaşan mağdur kadının kendisi ve çocuklarının can güvenliği nedeniyle kimliğinin ortaya çıkma ihtimalini göz önünde bulundurarak iddialarındaki bir çok detaya yer vermedik.

Diğer taraftan iletişim bilgilerinin sadece Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ile paylaşılmasını istemiştir.

Editör: Haber Merkezi