Devrek

Devrek ve Alaplı köyleri ayakta: Altın madeni arama ruhsatı iptali için dava açtılar

Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kocaman, Aşağıdoğancılar ve Kasımlı Köylerini kapsayan alanda altın ve maden aramak için ruhsat alan Mavera şirketine karşı yürütmenin durdurulması ve iptal davası açıldı.

Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kocaman, Aşağıdoğancılar ve Kasımlı Köylerinden Köy Muhtarları dahil, köy halkını temsilen 83 Köylü Çevre Avukatları Yakup Okumuşoğlu ve P. Mine Yılmaz’a vekalet çıkardılar.

Yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını ifade eden Fındıklı Köyü Muhtarı Bayram Sezgin; ‘doğamızı ve geleceğimizi korumak için hukuk mücadelemize devam edeceğiz. Kdz. Ereğli Alaplı Çevre Gönülleri ile birlikte çocuklarımızın, torunlarımızın gelecekleri için kanunlar çerçevesinde hakkımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz’ dedi.

Alaplı Ereğli Çevre Gönülleri tarafından yapılan açıklamada da Devrek’in Mekekler, Ahmedoğlu Köyleri ve çevre köylerden 7 Muhtarlık Maden sahasına yakın köylerde bulunan köy halkı adına Çevre Avukatlarına Karar alarak dava açmak için vekalet çıkardığı ifade edildi.

Alaplı Ereğli Çevre Gönülleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Bölgedeki kültür varlıkları ve doğal alanlar ile ilgili kaynak bilgiler var.

1-KOCAMAN KÖYÜ

ADA -170

PARSEL-1

Orman Parseli

KÖY İÇİ MEVKİ ,ORMAN PARSELİ

Zonguldak İli ,Alaplı ilçesi Köyü sınırları içinde bulunan 170 Ada ,Parsel 1 de bulunan kalıntıları olduğu, düzgün bir duvar yapısı ve sütün ve mimarı yapısı olduğu düşünülen alan, Geç Bizans dönemine ait kilise kalıntıları olduğu Tahmin edilmektedir. Karabük Kültür varlıklarını koruma kurlu uzmanları tarafından yapılan incelemeler ve diğer kurum görüşleri alınarak hazırlanan 22.09.2022 tarih Rapor ve E.1618992 Sayılık karar ve1.1000 ölçekli haritada sınırları belirlenerek 1. Dereceden Arkeolojik sit alnı olduğuna karar verildi

Not birinci dereceden Arkeolojik sit alanı geçiş dönemi koruma genel şartları hükümleri

MADDE 1-Koruma kurlu izinleri olmadan inşaat Tesisat, kazı ,sondaj, yıkım vb. herhangi bir inşaat ve fiziki müdahalede bulunulamaz. Denmektedir.

Diğer maddeler koruma kurlu kararı ekinde görülebilir..

2- BELEN KÖYÜ

Orman sınırları içinde

KOORDİNATLAR: (Y611775.550X:(4545517.968 UTM3-ED50)

ARDI.-KARAĞAÇ MAĞARASI

KORUMA STATÜSÜ : TABİAT VARLIĞI C. GRUBU MAĞARA

-Fındıklı Köyü, Sınırları içinde Orman parseli içinde bulunan Ardıç- Karaağaç Mağarası C Grubu Tabiat varlığı olarak Karabük Tabiat varlıklarını koruma bölge inceleme komisyonu tarafından 03.09.2021 tarihinde 164 Sayılı karar ile Tabiat varlığı olarak onaylanmış.

Karar: 05.01.2022 Sayılı Bakanlık makamı oluru ile onaylanmış Resmi gazetede yayınlanmıştır.

3-FINDIKLI KÖYÜ

ADA :103

PARSEL 1

Orman parseli -1 ve 3 Derce sit alanı

Zonguldak İli, Alaplı İlçesi, Fındıklı Köyü, 103 ada 1 parselde yer alan arkeolojik alanı konu alan Düzce Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 12/12/2014 gün ve 1733 sayılı yazısı, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarının 23.02.2015 gün ve 196 sayılı rapor formu okundu, ekleri incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda; Zonguldak İli, Alaplı İlçesi, Fındıklı Köyü, 103 ada 1 parselde yer alan Bizans Dönemi yerleşim alanın kararımız eki 1/25000 harita sınırları belirlendiği şekilde 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, hazırlanan tescil fişinin onaylanmasına, 103 ada 1 parselin tapu kütüğünün beyanlar hanesine "Bir bölümü 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanıdır." şeklinde şerh konulmasına, Bu alanda gerçekleştirilecek her türlü uygulamanın yürürlükte bulunan ilke kararları ve mevzuat çerçevesince yürütülmesi gerektiğine, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca, Arkeolojik sit alanlarına ilişkin yürürlükteki ilke kararlarında yer alan hususların geçiş dönemi yapılanma koşulları olarak belirlenmesine karar verildi.

4- Alaplı, Fındıklı, Belen, Kasımlı, Aşağıdoğancılar ve Kasımlı Köyleri sınırcılarındaki Orman parseli içinde bilinen 6 adet dere bulunuyor. Bu bölgedeki köyler içme suyu ihtiyacını karşılıyor. DSİ Köylerin içme suyu ihtiyacını karşılamak için bir içme suyu göleti yapmıştır. Bölge su ürünleri ıslah alanıdır.

Yaşam alanlarımız sahip çıkıyoruz. Ağaçlarımıza ve Su kaynaklarımız sahip çıkıyoruz. Tarihi Ormanlar içinden çıkan tarihi birikimler, izler bizim bölgemiz kadar tüm insanlığında ortak miraslarıdır. Sözünü ettiğimiz tarihi izler ile ilgili, bilgilerin özeti açıklamamızın eklerinde mevcuttur.

Yaşam alanlarımıza, ormanlarımıza ,Su kaynaklarımıza , Tarihimize ve kültür varlıklarımız için davamıza sahip çıkıyoruz.