Zonguldak

Durum vahim: TTK, oldubittiye getirilebilir!

Kaya Adanır: Tekel, Telekom parça parça satıldı. Zonguldak için durum çok vahim. TTK'nın özeleştirilmesi oldubittiye getirilebilir.

İYİ Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı Kaya Adanır, TTK’nın özelleşmesinin yolunu açacak KİT Reformu yasa taslağı için “Tekel, Telekom parça parça satıldı. Zonguldak için durum çok vahim” uyarısında bulundu.

Bakanlık ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldığını ifade eden Kaya Adanır, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in KİT’lerin Yönetim yapısını değiştiren KİT Reformu yasa taslağının doğru olduğu, TTK’nın özelleşmesinin oldu-bittiye getirilmemesi için Zonguldak’ta STK, sendika ve Derneklerin tavır alması gerektiğini söyledi.

Ciddi uyarılarda bulunan İyi Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı Kaya Adanır yaptığı açıklamada, “Son günlerde Ak Parti yetkililerince Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kesinlikle özellestirilmeyeceği seklinde beyanlar verildiğini görmekteyim...Ankara'da Bakanlık ve Özellestirme İdaresi Baskanlığı yetkilileri ile yaptığım görüşmelerde 19 Kamu Iktisadi Kurulusu'nun Yönetim yapısının değiştirilerek 7 Yönetim Kurulu Üyesinin 4’ünün Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri arasından seçilmesi hakkındaki yasa taslağının kurum, kuruluş ve STK’ların görüşüne açıldığını bilgisine ulaştım.

Bunu geçenlerde Türk-İş Başkanı da gündeme getirmişti. Önceki yıllarda KİT’lerin özelleştirme yöntemlerine bakıldığında “Tekel, Telekom vs.” gibi öncelikle A.Ş. dönüştürülerek parça parça satıldığı görülmektedir.

AK Partili yetkililer inkar etsede Zonguldak için durum çok vahimdir. TTK’nın özelleştirilmesi hakkındaki görüşüm şudur; Taşkömürü stratejik bir enerji ürünüdür. Dünyada küresel bir savaş tehdidi varken Taşkömürü gibi stratejik bir enerji kaynağını özelleştirmek vatana ihanettir. Önceki dönem Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, “Paramız var buğday ithal ediyoruz” demişti. Ancak Rusya ve Ukrayna arasında savaş çıkıncı paran olsada stratejik ürünleri satın almakta zorlandı. Zonguldak’taki STK, Sendika, Dernek vs. kurumların TTK’nın özelleştirmesinin oldu bittiye getirilmemesi için tavır alması gerektiği kanaatindeyim”