Zonguldak

Emekliye seyyanen zam, Milli gelirden pay şart

TÜM Emek-Der Zonguldak Şube Sekreteri Adnan Küçükvar, enflasyon altında ezilen emekliye milli gelirden pay istedi.

Küçükvar'ın açıklaması şöyle;

Suriye ve Irak’ta terör/PKK-YPG, dünyada Trump atraksiyonları, İsrail’in çevre ülkelere saldırısı, Rusya-Ukrayna savaşı, ülke de enflasyon, hayat pahalılığı, İmamoğlu’nun tutuklanması, alış-veriş protestosu, deprem vs…

Tabii veya suni olarak değişmeyen tek gündem maddesi emeklinin dramı. 

Durumu ‘dramatik’ olan emeklileri, asgari ücret (22.104 TL) ve açlık sınırı (31.495 TL) altında maaş alan 8 milyonluk kesimi ile 65 yaş üstü kesimi oluşturuyor. 65 yaş üstü yaşlı nüfus 9 milyon112 bin 298 kişi.1.7 milyon yaşlı ise tek başına yaşamaya çalışıyor. 

Zonguldak’taki 182 bin emeklinin 50 bini 65 yaş üstü ve bunların 20 bini evlerinde yalnız yaşıyor. Bunların çoğu açlık sınırı ve asgari ücret altında maaşlarla yaşamaya çalışıyor.

SGK’ya kayıtlı(2024) 2. işte çalışan emekli sayısı: 2 milyon 105 bin. 

En az 2 milyon da kayıt dışı çalışan var. İŞKUR bile 60-64 yaş arası 1.159 kişiye iş bulmuş. 30 bin kişi de İŞKUR kuyruklarında sıra bekliyor.

Emeklilerin 1)sistem, 2) siyasi iktidar, 3)yerel yönetimlerden oluşan sorunları var.

1) 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasası güncellenip çağdaş hale getirilmeli. (Maaşlar arası denge/İNTİBAK Yasası kesinlikle çıkartılmalı. Emeklilik yaş ve TÜFE’ye göre değil, hizmet ve prime dayalı yapılmalı.)

2) Siyasi iktidardan kaynaklı sorunların başında; asgari ücret ve açlık sınırı altında maaş alan emekliler geliyor. Çözümü, EN AZ ALAN EMEKLİ MAAŞI, ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLENMELİDİR.

Bayram ikramiyeleri… 2018’de asgari ücretin yüzde 62’si idi bu gün yüzde 18’e gerileyip iki taksitte 4 bin lira oldu. Yüzde 48 kayıp var. Kurban Bayramı ikramiyesi 2018 değerinde ve en az 13 bin 815 lira olmalı.

Sağlıkta kesilen katkı payları, emeklinin sağlık dengesini bozuyor.

3) Bazı belediyelerde 65 yaş üstü emeklilere yasa ile tanınan, halk otobüslerinden ücretsiz seyahat hakkı ‘uydur/kaydır’ taktiklerle engelleniyor.

Hele TÜİK’in en önemli ülke sorununu ‘hayat Pahalılığı’, ‘eğitim’ ve ‘yoksulluk’ olarak belirlediği bir ortamda; fakirleşen iller sayısının sürekli artması (İlk üç il: Artvin, Bayburt, Zonguldak…) 2024 Emekli yılında, çalışırken hayatını kaybeden 1.708 işçiden 512’sinin 50 yaş üstü emekli olduğu; emeklinin Ramazan Fitresine muhtaç bırakıldığı bir zamanda; çalışırken ödediği primlerle maaşını kutsallaştırma yanında, alın ve akıl teriyle kazandığı tecrübeyi kendinden sonrakilere aktarıp, ülke geleceğine katkısını sürdüren emekliye yönelik ‘Eşitsiz, adaletsiz ve haksız’ uygulamalar görmezden gelinmemeli.

2023 temmuz’unda söz verilen ancak; memura verilen 8 bin 77 TL seyyanen zam, emekliyi de kapsayacak şekilde uygulansaydı, 21 ayda emeklinin kaybı yüz binlerce lira yerine; en düşük işçi-Bağ-Kur emeklisi maaşı 30 bin lira üzerinde olurdu. 

Bu haksızlık giderilmeli, EMEKLİYE EN AZ 10 BİN LİRA SEYYANEN ZAM verilmeli.

Emekli dolaylı vergilerden(KDV- ÖTV) muaf tutulmalı. 

2024’te Türkiye ekonomisi yüzde 3.2 büyüme kaydetti. Emekli maaşının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısını yüzde 0.96 puan arttıracak bu değişiklik, sadece 1 Ocak 2025 sonrası emekli olacaklara değil; tüm emeklileri kapsayacak şekilde genişletilmelidir.