(Özel Haber)

Türkiye’nin öncü sendikal teşkilatlarından biri olan Erdemir’in yetkili sendikası Türk Metal’in Karadeniz Ereğli Şubesi, üst üste yaptığı iki büyük hata ile Erdemir işçisi olan üyeleri arasında güvensizlik ortamının oluşmasına neden oluyor.

Ekim ayının son haftası gerçekleştirilecek olan şube genel kurulunun heyecanının yanı sıra, yaşanan ekonomik sıkıntıların da etkisiyle ücretleri eriyen işçinin hevesle beklediği toplu sözleşme görüşmeleri sürecinin yaklaşması, Türk Metal Sendikası camiasında hareketli günlerin başlamasını sağladı.

Özellikle toplu sözleşme görüşmelerinin uzun sürmeden olumlu sonuçlanmasını bekleyen Erdemir işçileri, geçtiğimiz günlerde karşılarına çıkan bir sosyal medya paylaşımı ile ilk şoku yaşamışlardı.

Sendika tarafından hazırlanan toplu sözleşme taslağı Erdemir işçileri ile münazara edilmeden, sendikanın genel merkez yöneticilerinden Halil Faki taslağı Facebook hesabında paylaşınca işçiler arasında tedirginlik yaşandı.

Faki’nin sosyal medya paylaşımından iki saat sonra Erdemir işçileriyle görüşmelere başlayan sendikanın şube yöneticileri, işçiler tarafından kendilerine aktarılan Faki’nin paylaşımı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyince işçinin karamsarlığı bir kat daha arttı.

Halil Faki’nin paylaşımdaki taslağa göre Türk Metal Sendikası’nın Erdemir işçilerinin maaşları için masaya bırakacağı ücret artışı yüzde 45 dolayında, ancak işçiler bu oranın, işveren temsilcileri ile yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde yüzde 30-35 bandına kadar gerilemesinden kaygı duyuyor.

B personeli ile C personeli maaşları arasındaki farkın ortadan kalktığı günümüz şartlarında Erdemir işçisi hak ettikleri maaş artışına imza atılmasını ısrarla belirtiyor.

Erdemir işçilerini huzursuz eden bir başka gelişmeye de yine sendikanın Karadeniz Ereğli Şubesi yöneticilerinin sebep olduğu kaydedildi.

Bundan önceki şube genel kurul süreçlerinde sendika işçi temsilcileri işçilerle görüşmeler yapar ve bu görüşmeler sonrasında genel kurulda oy kullanacak delegelerin listeleri belirlenirdi.

Buna rağmen Yakup Yılmaz başkanlığındaki şube yönetimi, genel kurulda yer alacak delegasyon listesini hiçbir istişarede bulunmadan kendisi hazırlayarak iş yerindeki bölümlere ilan etti.

Sendika şubesinin bu tavrının da işçiler arasında huzursuzluğa sebep olduğu iddia ediliyor.

Editör: TE Bilisim