Hepsi yalan diyebilir misiniz!

Önceki gün Atınç Kayınova’nın imar planı ile ilgili açıklamalarını tüm Zonguldak ve bilhassa yapılan imar planına itiraz eden 3000 kişi dikkatle izledi. Söylenenleri duyunca belgeleri görünce vay anasına diyenlerin sayısı kesinlikle az değil.

Beğenirsiniz beğenmezsiniz inanırsınız inanmazsınız hepsine saygımız elbette var. Ama bu açıklama yokmuş gibi davranamazsınız. Doğru değil bunlar deyip geçemezsiniz. Çıkacaksınız böyle bir suçlama var bakın dedikleri yalan işte size gösteriyoruz bu dedikleri parselde böyle rant getirici bir değişiklik yapılmadı. Yol özellikle değiştirilmedi. Bu parselin sahibinin herhangi bir belediye meclisi üyesi ile alakası yok bunların hepsi yalan diyeceksiniz. Demelisiniz. Bize çamur atıyorlar işte gösteriyoruz hepsi yalan diyebilmelisiniz.

Aksi taktirde söyleneler doğru demektir ve bunun gereği bellidir.

Hele bu iş ile ilgili olduğu birinci derece yakınına kıyak geçtiği söylenen Belediye meclis üyesi birde etkili bir komisyonda yer alıyorsa durum daha da vahim demektir. Aldığı yetkiyi kötüye kullanma çıkar sağlamaya kadar gidecektir sonucunda.

Hep duyuyorduk inanmak istemiyorduk plan yapılırken talepleri olanlar birileri tarafından özellikle Ankara’ya işi yapan firmaya yönlendiriliyor ve karşılıklı talepler karşılanıyor diye hala da böyle bir şeyin olmadığını düşünmek istiyoruz. Davet ile iş verilen o firmayla konuşulanların aksine kimsenin ilişkisi olmasın diye umut ediyoruz.

Belediye Başkanı olaya el koymalı müdahale etmelidir. Denilen doğrumu kişiye özel düzeltme yapılmış mı kontrol ettirmelidir.

Örneğin diyelim birini görevlendirdiniz yetki verdiniz. Yetki verdiğiniz kişinin yaptığı işle uğraştığı konu ile kendine yada çok yakınına bir rant sağladığı çıkarsa o kişiyi o görevde tutmamalısınız. Gözgöre göre tutuyorsanız savunuyorsanız sizin bilginiz dahilinde demektir öyle yorumlanır.

Eğer böyle bir durum söz konusu ise onurlu bir davranış olan istifa müessesesi devreye girmeli Belediye Başkanı da istifayı kabul etmelidir. Yok ise de belgeyle ortaya konabilmelidir.

Olay büyümeden varsa yapılan kişilere özel planlar acilen düzeltilmeli itiraz eden 3000 kişi tatmin edilmeli kendilerine haksızlık yapılırken birilerine kıyak geçildiği düşünceleri kafalarından silinmelidir.

İstifa, kadim doğuda çok önemli bir tasarruftur. Doğu kültüründe ve özellikle Japonya’da istifa müessesi çok saygın bir biçimde kullanılmaktadır. Basına sıkça yansır. Bir Japon siyasetçi ya da iş adamı yaptığı hatadan ya da yetersizliğinden dolayı istifa eder ve bununla yetinmeyerek muhataplarının önünde eğilerek özür de diler.

Eğer bu politikacıysa televizyon kameraları önünde halktan, iş adamı ise şirket çalışanlarından özür diler. Bu görüntüleri hepimiz gazete ve televizyonlarda defalarca izlemiş ya da okumuşuzdur.

Bizim burada sade bir istifa bile önemli bir davranıştır. Çünkü çok sık rastlayamadığımız bir davranıştır.

Toplum vicdanı sandıktan önemlidir.