Yorgun düşen kızıl şahin, doğaya salındı Yorgun düşen kızıl şahin, doğaya salındı

Bartın’ın Amasra ilçesinde müzede sergilenen 3.500 yıllık olduğu düşünülen kılıç ,Hitit dönemine ait.
Hititler , Anadolu‘nun ortasında yaşamışlar fakat Karadeniz kıyılarında da görülmüşlerdi. Aynı şekilde Çorum’da, yol yapım çalışmaları kapsamında 3 bin 500 yıllık yeni bir Hitit kılıcı da bulunmuştu. Çorum'un Zonguldak'a yakınlığı göze alınırsa , bölgede Hititli askerlerinde varlığı kanıtlanmış oluyor.
Aslında Hititlerin Anadolu'nun iç kısımlarına geçmeden önce ilk ortaya çıktıkları yer Karadeniz kıyıları olduğu bazı bilim adamlarının ortaya attığı tezlerde yazılıdır. Kafkaslardan geldiği sanılan Hititler, bir neden ile Anadolu'nun güney kısmına doğru yönelmiş ve burada bir kavim kurmuşlardı.
Hititler, krallıklarına Hattuşa adını vermişlerdir; bu isim, MÖ 2. bin yılın başlarına kadar Orta Anadolu'da yaşayıp hüküm sürmüş olan "Hatti" adlı farklı bir halktan devralınmıştı. Hatti dili ise Hititçe ile akraba olmayan bambaşka bir dildi .
Hititler, yaklaşık iki yüz yıl boyunca gelişen İran'ın Gilan Eyaleti'nde bulunan Neşa kentinden sonra kendilerini “ Neşitler” ya da “ Neşalılar” olarak adlandırmışlardır. Ta ki Labarna adında bir kral MÖ 1650 civarında I. Hattuşili adını alıp başkentini Hattuşa'da (Çorum) kurana kadar . Dünya'da bugün bildiğimiz anlamda ilk devleti kuran Hititler; bunu, Batı Karadeniz sınırlarında kurdular.

Türkçede ilk başta "Eti" olarak adlandırılsalar da sonradan Hititler olarak düzeltilmiştir.
Aslında Hititler kendilerine Hatti diyorlardı. Bu sebep ile Hitit ,Hatti bir kavram kargaşasına yol açtığı savı vardır. Bazılarına göre Hattiler başka bir halktır.
Türkçede ilk başta Etiler olarak adlandırılsalar da , sonradan Hititler denmeye başlanmıştır.
Ama bildiğimiz: Hitit veya Hattilerin Kafkaslardan indiği ve ilk önce Karadeniz kıyılarını istila ettiği ,daha sonra ise Anadolu’nun ortalarındaki bozkırlara yöneldiği şeklinde.
Fakat yıllar sonra bu kavimden kopan Palalar tekrar Karadeniz ormanlarına geri dönmüştür. Belki de bu Hitit kılıcı değil Pala kılıcıdır.
Zaten bizim dilimizde de "Pala" kısa kılıç anlamındadır.
Bu zaman dilimi Genç Tunç Çağı'na rastlamaktadır.
"Hititler Zonguldak'ta yaşamış mıydı ?" sorusunun cevabı, bana göre "evet" olurdu.

KAYNAK: Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih

Editör: Haber Merkezi