Kilimli

Kız mezarı

Kilimli-Çatalağzı arası, üçyol ağzının hemen ilerisinde, Trafo Caddesi`nde bulunan bu mezar, 1936 yılında buradan yol geçmesine ramen kaldırılmamış ve yolun kenarında günümüze kadar korunmuştur. Burası Kız Mezarı veya Türbe olarak geçiyor.

Efsanesine göre ; bir düğün sırasında, gelin almaya gelindiğinde, gelinin attan düşmesi sonucunda yaşanan elim kazada kız hayatını kaybetmiş ve düştüğü yere gömülmüş.

Mezarın baş tarafında delikli mezar taşı bulunmaktadır.

Osmanlı mezar taşları ve definecilik kurallarını araştırdığımda, ortak bir tanım buldum:

Delikli mezar taşları ,genelde definenin yerini gösteren bir işaret olarak yapılırmış. Delikten bakıldığında, ayak ucundaki taş baz alındığında, gözüken yer define yerini gösterirmiş.

Sakın böyle diyorum diye gidip dağı taşı kazmayın. Zira öyle bir şey varsa da, bu zamana kadar çoktan götürmüşlerdir. Zaten bu mezarın kenar taşlarına baktığınızda; sonradan yükseltildiği , mezar taşlarının da daha yukarıya kalktığı görülür.

O yüzden ,define de olsa gösterdiği yerden kaymış olur.

Her ne olursa olsun, mezar taşının çok eskiye dayanan bir şekli ve anlamı var.

Bu mezarın kız mezarı olması için aslında kaidesinde çiçek desenler kullanıyor olması gerekirdi. Belki bu figür zaman ile kayboldu veya yan duvarlarda daha önce vardı! Zamanla yıkıldı veya yenilendi. Bilemiyoruz.

Aslında böyle düz taşları olan mezarlar genelde Osmanlı`da cellatların mezarlarıdır.

Her ne kadar görevi gereği cellatlık yapsalar da ,dinen bu mesleğin caiz olmaması, cellatlar öldüğünde, mezar taşlarında herhangi bir kuran yazılmasına izin verilmezdi. Ama kızdan cellat olmayacağına göre, bu sav da gerçek olmuyor.

Belki halk tarafından suçlu görünen ya da kötü görünen bir kadın olarak gömüldü, onu da bilemiyoruz.

Hakkında halk arasında dolasan efsanesinden başka hiç bir bilgi yok. Bildiğimiz tek şey; eskiden beri adının KIZ MEZARI olduğudur. Ama mezarında herhangi bir dua ,kuran ya da yazı olmadığı da bize bu şüpheyi veriyor.

Burada yatan her kim ise; yaşadığı dönemin Osmanlı Dönemi olduğu muhtemeldir.

Kız Mezarı olmasından mi bilinmez mezarın üstü her daim çiçeklerle süslenir , mezarında bir yazı olmamasına ramen , yoldan geçen bir çok kişi dua okur.

Allah gani gani rahmet eylesin.

KAYNAK: Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih.