Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kozlu İlçe Başkanı Merve Arslan, “Bugün, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini tüm dünyaya kabul ettiren diplomatik bir zafer olarak tarihteki yerini almıştır.

Lozan, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nda elde ettiği askeri zaferleri, uluslararası arenada diplomatik bir başarıya dönüştürmüştür. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli sınırlarımız büyük ölçüde kabul edilerek, Türkiye’nin yeni sınırları çizilmiş ve bağımsız bir devlet olarak tanınması sağlanmıştır. Lozan, Sevr Antlaşması’nın Türk milletine dayattığı haksız şartları ortadan kaldırmış ve Türkiye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini sağlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün önderliğinde yürütülen Lozan görüşmeleri, ulusal bağımsızlık ve egemenlik mücadelemizin diplomatik alandaki en önemli başarılarından biridir. Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar kaldırılmış, ekonomik ve hukuki bağımsızlık yolunda önemli adımlar atılmıştır.

Bugün, Lozan Barış Antlaşması’nın yıl dönümünde, bağımsızlık ve egemenlik mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Onların azim ve kararlılığı sayesinde bugün bağımsız, güçlü ve onurlu bir Türkiye Cumhuriyeti olarak varlığımızı sürdürüyoruz.

Lozan Barış Antlaşması’nın ruhu ve kazanımları, Türkiye’nin uluslararası alandaki saygınlığını pekiştirmiş, ülkemizin modernleşme ve çağdaşlaşma yolunda büyük adımlar atmasına olanak sağlamıştır. Bu anlamlı günde, millet olarak birlik ve beraberliğimizin önemini bir kez daha vurguluyor, atalarımızın mirasına sahip çıkma kararlılığımızı yineliyoruz.

Bolu'da orman yangını 21.'ci saatinde: Tavuk çiftlikleri tehlike altında Bolu'da orman yangını 21.'ci saatinde: Tavuk çiftlikleri tehlike altında

Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıl dönümünü kutluyor, bu büyük başarıya imza atan başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere tüm devlet adamlarımızı ve milletimizi saygıyla selamlıyoruz.

Editör: Haber Merkezi