Antik Dönemde Batı Karadeniz Bölgesinde Sakarya ırmağı ile Filyos Nehri arası Mariandny Bölgesi olarak geçer.
Mariandny aslında Karadeniz'in güney kıyısında Pala dili konuşan antik bir topluluktu. Daha sonra göç eden Trak halkları tarafından işgal edilen bu halklar, Bithynia ile Paflagonya (Paphlagonia) arasında, batıda Sangarios (Sakarya Irmağı) ile Doğu’da Billaios(Filyos) , Güney’de ise Abant Gölü arasında yaşadılar. Tarihte Mariandynian Körfezi olarak adlandırılan yer bugün Ereğli Körfezi'dir.
Strabon onları Bithynialılar veya Paflagonyalılar arasında sayarken, Herodot onları Bithynialılar ve Trakya kabilesinden ayırır . Pala dili konuşmaları da aslında Hititlerden kopan halk yapar.
Mariandny bir kralın ismi. Mariandynus Paflagonya Krallı Phineus ile İskitli bir kadının oğludur.
Yani o bir Türk olabilir.
Son zamanlarda sık sık “İskitler Türk mü?” sorusu tarihçilere sorulur. İlber Ortaylı ’dan , Murat Bardakçı’ya kadar kimse bu sorunun net cevabını veremez. Zira Türk olduklarına dair somut bir kanıt bulunmamaktadır. Fakat son üç yıl içinde bulunan bulgulardan bazıları %70 oranında Türk olabileceği konuşuluyor. İskitlerin çıkışı da Orta Asya’dır. Orta Asya’dan Macaristan’a kadar yayılmışlardır.
Mariandynus’un adının bölgeye verilmesi ve bu adın Osmanlılara kadar kullanılmasının nedeni herhalde Avrupa’dan Asya’ya geçmek isteyen Bebrykler ile yaptığı kahramanca savaşlardan kaynaklanıyor. Bebrykler bir süre Bithyni bölgesinde yaşayan halktı.
İlginçtir; Mariandny Bölgesi tarihler boyunca hep Sakarya Irmağı ile Filyos nehri arasında kurulan devletlere ev sahipliği yapmıştır. Bugün ile karşılaştırırsak; “allem edip kallem edip” Zonguldak’ın sınırları Filyos Irmağı seviyesine düşürülmüştür.
“Mariandynus Türk müydü” sorusunun cevabı ; sanırım İskitlerin Türk olup olmadığının sorusunun cevabı ile alakalı. İskitlerin Türk olduğu ispatlanırsa ; M.Ö 1200 yıllarında bir Türk’ün Batı Karadeniz topraklarını yönettiği gerçeği ortaya çıkar.
Kaynak: Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih