Özel Endüstri Bölgesi ilanının ardından Kdz. Ereğli için kapkara bir gün olduğunu belirten Murat Sesli, AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve ilçede bulunan STK’ları eleştirdi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt’un tek bir açıklama bile yapmadığını belirten Sesli, “Maalesef bu konuda Kdz. Ereğli milletvekili tek bir açıklama bile yapmazken, ismi hep yandaşlarının çocuklarını Erdemir’e işe sokmakla anıldı. Kdz. Ereğli köylerinden bir kişiyi Erdemir’e işe soktuğunu da bu güne kadar duymadım. Ereğli’den bir milletvekili acaba nasıl ikna edildi. Bunları da konuşacağız” dedi.

 “Erdemir bu kararı alırken, belediye başkanı uyuyor muydu?” diyerek Halil Posbıyık’ı da eleştiren Murat Sesli’nin açıklaması şu şekilde;

Çöküşün başladığını hep birlikte yaşayarak göreceğiz

Bugün burada siz değerli basın mensupları ile bir araya gelmemizin çok önemli ve hayati sebebi var. Kdz. Ereğli için, 28 Ağustos 2024 tarihi kapkara bir gün ve geleceğin başlangıcı olmuştur.

ERDEMİR özel endüstri bölgesi ilan edilmiştir.

Bu tarihten itibaren Kdz. Ereğli için ekonomik sosyal ve kültürel olarak çöküşün başladığını hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Halka gerçekler anlatılmıyor, herkes suskun

Erdemir’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi neden bu kadar önemli Kdz. Ereğli halkına ne verecek ne alacak bunu Ereğli halkına anlatan bir tane siyasetçi, STK başkanı yok. Hepsi suskun, neden kimse konuşamıyor neden bu halka gerçekler anlatılmıyor.

Bildiğiniz üzere ben 6 Eylül 2023 tarihinde Kdz. Ereğli kamuoyuna yaptığım açıklama da Erdemir’in endüstri bölgesi alanı ilan edilmesi halinde olacakları ve gerekli uyarıları yapmıştım.

Erdemir, 20 Milyar gibi astronomik bir gelir elde edecek

Bildiğiniz üzere Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi durumunda Kdz. Ereğli Belediyesi’nin çok büyük gelir kayıplarına uğrayacağını ve hizmet etmeyi bırakın maaş ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etmiştim.  Erdemir’in bu kararla birlikte yaklaşık 2,5 milyon metre kare dolgu alanını tapulaştırarak, sadece buradan yaklaşık 20 milyar TL gibi astronomik bir gelir elde edecektir. Diğer vergi ve teşvikler ile elde edeceği gelir ve kazanımları hiç konuşmaya gerek duymuyorum bile.

Kentimize katkı sağlamasını istiyoruz

Ben dünde söyledim bu günde söylüyorum: Erdemir bizim düşmanımız değil. Erdemir kazansın, 20 milyar değil 200 milyar kazansın, Türkiye’de değil, dünyada lider olsun. Biz bunlarla gurur duyarız.  Kazandığı her kuruşta Ereğli halkının alın teri ve emeği olduğu bilincinde olmasını bekleriz. Ancak, bu kadar yüksek karlar ve gelirler elde ederken, yıllardır bize tozunu dumanını yutturan, havamızı ve denizimizi kirleten, alın teri ve emeğimizi kullanırken, Erdemir’in şehrimize de katkı sağlamasını istiyoruz. Bizim söylediğimiz bu.

Geldiğimiz nokta da ise hepinizin de şahit olduğu üzere bırakın katkı sağlamayı, alın teri ve emeğini kullandığı çalışanlarında yaşadığı kente ve halkına hizmet vermekle yükümlü belediyenin tüm gelir kaynaklarını elinden alarak, adeta kentte yaşayanlara düşmanca tavır içinde olmasını anlamakta zorlanıyoruz.

Sanayi Bakanı, Ereğli’nin aleyhine bir karara imza atmayacağını söyledi

Erdemir’in özel endüstri bölgesi ilan edilmesi konusu yeni bir konu değil. Erdemir özelleştiği günden bu yana bu konu üzerinde çalıştı. En son 2020 yılında bu konu tekrar gündeme geldiğinde kamuoyunun tepkileri üzerine dönemin AK Parti Kdz. Ereğli ilçe başkanı Sayın Fatih Çakır, yanına belediye başkanı, kaymakam, TSO başkanı ve Gülüç belediye başkanı ile yine dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı ziyaret etmişler ve bu ziyarette Erdemir’in Özel Endüstri Bölgesi olmasını Kdz. Ereğli halkının istemediğini ve ilçeye vereceği zararı anlatmışlardı. Bunun üzerine de dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kdz. Ereğli halkının istemediği ve aleyhinde olacağı hiç bir karara imza atmayacaklarını beyan etmişti.

Bundan sonraki süreçte AK Parti ilçe başkanı değişince Erdemir yönetimi tekrar bu konuyu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına götürdü. Dönemin ilçe başkanı ve bu günkü milletvekili ikna edilmiş olmalı ki; Erdemir Özel Endüstri Bölgesi Alanı ilan edildi.

Sayın Cumhurbaşkanı bu kararı imzaladıysa, bunun öncesinde bölge milletvekillerinin ve özellikle Kdz. Ereğli’den seçilen milletvekilinin konudan haberdar olmadığını düşünmek sizce mümkün mü?

Kdz. Ereğli halkının bu konuya karşı çıkmasına ve bu olayın tamamen Kdz. Ereğli menfaatlerine ters olmasına rağmen Kdz. Ereğli’den seçilen iktidar milletvekili nasıl ikna edildi? Bu konuya nasıl sessiz kaldı?

Bu iş kapalı kapılar ardında nasıl oldu, neler konuşuldu? Bu iş kapalı kapılar ardında nasıl oldu, neler konuşuldu?

Milletvekilinin görevi şirketlerin menfaatlerini korumak değil!

Bir milletvekilinin görevi milyarlarca lira kar eden şirketlerin menfaatlerini korumak değil, kendisine güvenip oy veren halkının ve temsil ettiği bölgesinin menfaatlerini gözetmesi değil midir?

Bana göre bu olay Kdz. Ereğli ilçemize, tarihinde yapılmış en büyük ihanet ve en büyük kötülüktür. Tarih bu ihanete göz yuman, sessiz kalan ilçeyi yönetenleri ve bu ihanete ortak olanları yazacak ve asla affetmeyecektir.  Şuna inanıyorum ki;  Kdz. Ereğli halkı yapılan bu ihanetin hesabını günü geldiğinde mutlaka soracaktır.

Maalesef bu konuda Kdz. Ereğli milletvekili tek bir açıklama bile yapmazken, ismi hep yandaşlarının çocuklarını Erdemir’e işe sokmakla anıldı. Kdz. Ereğli köylerinden bir kişiyi Erdemir’e işe soktuğunu da bu güne kadar duymadım.

Burada sorumlu elbette sadece milletvekili değil. Mevcut belediye başkanı bu konuda 2020 yılından bu yana elle tutulur, dişe dokunur bir açıklama yapmamıştır. Erdemir bu kararı alırken, belediye başkanı uyuyor muydu?

Ereğli’ye büyük bir ihanet!

Eğer haberi vardıysa kamuoyunu neden bilgilendirmedi? Temsil ettiği halkına karşı böyle bir sorumluluğu yok mu? Haberi olup, sessiz kalması da Kdz. Ereğli’ye büyük bir ihanet değil midir?

İş işten geçtikten sonra ağlama seansları düzenleniyor

İş işten geçtikten sonra insanları salonlara toplayıp ağlama seansları düzenliyorlar. 2019 yılından bu yana hep ağlama seansları. Bunlar timsah gözyaşlarıdır. Belediye başkanlığı makamı ağlama makamı değildir. Kullan yetkilerini, ne duruyorsun?

Ayrıca sayın basın mensupları sizler aracılığıyla sesleniyorum: İlan edilen özel endüstri bölgesinin sınırları neresidir? Ereğli halkının güvenerek seçtiğin milletvekili neden bu konuda halkı ve Ereğli’nin önde gelen STK ve dernekleri ile bir araya gelmemektedir. Kendisi de mi bilmemektedir? Bu kadar hayati bir konuda neden tek kelam edememektedir. Bunu da Kdz. Ereğli halkının takdirine bırakıyorum.

Ben buradan sizler aracılığıyla milletvekilleri başta olmak üzere tüm kurumların başkanlarına sesleniyorum: eğer samimiyseniz ve Kdz. Ereğli halkının menfaatlerini gerçekten gözetmek istiyorsanız, yapılacak şeyler daha bitmiş değil. Eğer samimiyseniz; bu kararın iptali için hukuk mücadelesi başlatın ve yargı yoluna başvurun. Ereğli kamuoyu bu konuda size tam destek verecektir.

Daha önce nasıl “Kdz. Ereğli geleceğine sahip çıkıyor” platformu toplandıysa, gelin tekrar bu platformu samimi olarak toplayın ve kararın iptali için yargı yolu başta olmak üzere tüm demokratik yollara birlikte başvuralım.

Eğer bu yapılmıyorsa herkesin bu konuda söyleyeceği tüm sözler samimiyetten uzaktır.

Gün Kdz. Ereğli’nin kaderini belirleme günüdür.

Tüm siyasi parti, STK ve derneklerin bir araya gelerek Ereğli halkına rağmen Ereğli halkını yok sayan, yaşama ve hizmet hakkını elinden alanlara karşı birlikte karşı koyma vaktidir.

Ben Murat Sesli olarak üzerime düşeni tek başıma bile kalsam sonuna kadar yapacağıma siz değerli basın mensupları ve Ereğli halkı önünde söz veriyorum.

Editör: Haber Merkezi