Dün Zonguldak şehir merkezi içinden geçen çevre yolunda, bir tırın çarpası sonucu İbrahim Poyraz hayatını kaybetti. Poyraz gazeteci idi ve yazıları ile şehre ışık tutuyordu.
Işıklar içinde uyusun....
Dikkat ederseniz “şehir merkezi içinden geçen çevre yolu “ dedim.
Dünyanın hiçbir şehrinde çevre yolu şehrin içinden geçmez. Adı üstünde ; çevre yolu.
Çevre yolu ,şehrin çevresinden dolanarak geçer. Çünkü çevre yolu şehirler arası yoldur. Uzun yol katederek, araçları kullanan şoförler , gidecekleri şehre bir an önce varmak için kendini şartlandırırlar. En nefret ettikleri ise, şehrin içinden geçmektir., yaya geçitleridir, trafik ışıklarıdır. Onlara zaman kaybettirir.
Zonguldak’ta kaç tane şehirler arası yol geçiyor ?
Zonguldak'ta iki şehirler arası yol aynı güzergahtan geçiyor.
Birincisi ; Akçakoca istikametinden gelen , aslında tamamı yapılınca İstanbul kıyı şeridinden gelmesi düşünülen, Zonguldak , Bartın , Kastamonu üzerinden Kars’a kadar devam eden sahil yoludur. D-010 numaralı bu yol, Zonguldak’ın tam içinde bulunan Uğur Mumcu Kavşağından geçerek devam eder. Bu yolun Zonguldak Kilimli yolu güzergahı tamamlanmış ve Filyos tünelleri açma çalışmaları devam etmektedir.. Ardından da Bartın’a bağlanacak.
İkincisi ;-D 750 Karayolu.
Bu yol Zonguldak'tan başlar, Anadolu’nun tam ortasından geçerek Mersin'in Tarsus ilçesinde son bulur. Bu yolun Zonguldak başlangıcı da Uğur Mumcu Kavşağı.
İki şehirler arası karayolu taşıtları , şehrin içinde aynı yolu kullanıyor. Zaten bu kısımda şehirden transit geçen başka şehir plakalı araçları fark etmişinizdir. Bu yolda tır geçişleri de bu yüzden sıklıkla karşılanır. Tır şoförleri , gidecekleri şehirlere ürün taşırlar ve amaçları bir an önce taşıdıkları ürünleri teslim etmektir.
Bu yol ne zaman açıldı ?
Daha önce EKİ’nin limana giden tren yolu köprüsü vardı. Demir köprü... O yıkıldıktan sonra aslında , bu yolun yapılması da Fevkani Köprü’nün yıkılması da planlıydı .
Şimdi suç köprüyü yıkan Selim Alan’a atıysa da ; Uğur Mumcu Kavşağı ise CHP’li Muharrem Akdemir zamanında yapıldı. Uğur Mumcu Kavşağı yapılırken de Fevkani köprüsü yıkımı planı vardı.
Yani aslında Fevkani Köprüsü yıkımı çok daha önce planlanmıştı. Bunu belediye başkanları mı karar verdi yoksa bürokratlar mı ?
Bu planı kim çizdi ?
Köprü yıkımı 2023’de gerçekleşti . Uğur Mumcu Kavşağı Muharrem Akdemir zamanında 2018’de yapıldı. Ay yıldız Kavşağı Selim Alan başkanlığında ,2024’de ...
Şehir palanları 1974’de
D-010 Karayolu 1950’li yıllardan itibaren bölge bölge kurulmaya başladı.
Fakat ,
Uğur mumcu kavşağı ile Ay yıldız kavşağı arası iki karayolunu birleştiren mantık kime ait ?
Bu hata kimin ?
........................
Daha önce Göbü yolu için ölüm yolu diyorduk. Ben bildim bileli orada araçlar uçuruma yuvalanırdı. Kimse de sorumluluk almazdı. Ölen öldüğü ile kalırdı .
Bir imza ile onlarca kişi geçmişte o yolda can verdi ve adı ölüm yoluna çıkmıştı.
Birden bir el daha imza attı ve Göbü yolu genişletildi. Kenarlara korkuluklar yerleştirildi. Ölümler bıçak gibi kesildi.
Bu kadar basitmiş meğerse...
Peki bu imzaları kim attı ? Onu da bilmiyoruz ...
Demek ki insanların hayatları bir imza ile mahvedilirken, bir imza ile düzeltilebiliyor.
...........
Dün Zonguldak’ın ortasında , çevre yolunda ölen İbrahim Poyraz için deniliyor ki ; bir anlık dalgınlık sonucu bla bla bla !
27 Mayıs 2024 günü Gökçebey‘den şehir merkezine gelen ve aynı yolda kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybeden 59 yaşındaki Mine Çetinoğlu içinde bu denmişti. Bir anlık dalgınlık sonucu....Ne tesadüf ki ; Mine Çetinoğlu da bir gazetecinin akrabası idi.
Böylelikle 5 ay içinde bu yolda ölen 2 vatandaşımız hayatını kaybetti.
Bu ölümleri dalgınlık sonucu olarak gören ahalimiz şunu bilsin ki ; sırada siz ya da sizin yakınınız olabilir.
Bana kalırsa bu ölüm yolu ; birden fazla kişilerin zincirleme karar verdikleri veya bir birlerini onayladıkları politik- bürokratlığın işi.
KAYNAK: Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih.
Ölüm yolu!
Bunlar da ilginizi çekebilir