Geçimini bal, fındık ve kestane yetiştirerek sağlayan halkın doğa katliamcılarına izin vermeyeceklerini belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ertuğrul, “Fındıklı Köyü, Devrek Ahmetoğlu Köyü, Akçakoca Kaplan Dede Dağı’nda şirketlere maden arama ruhsatı verildi.  Mavera Madencilik’e verilen ruhsat kapsamında Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın köylerinde 1774 hektarlık ve Devrek’in Ahmetoğlu köyünde 1737 hektarlık daha orman alanında altın aranacak. Bu kararın üzerine, yöre halkı protestolara başladı. Bizler de destek verdik, veriyoruz, vereceğiz. 

Geçen Pazar da bu protestoların Devrek ayağı gerçekleştirildi. Geçimini fındık, kestane yetiştirerek ve bal üreterek sağlayan halkımız, doğa katliamcılarına canları pahasına da olsa izin vermeyeceklerini her fırsatta söylemekten çekinmiyorlar.

Her tarafı yemyeşil, zümrüt gibi olan Anadolu coğrafyası adeta talan ediliyor. Cumhuriyet tarihinde ormanlık bölgelerde maden aramasına verilen ruhsatların yüzde 50’si son 10 yılda verildi. Tablonun vahimliğini buradan anlayın.

Biz diyoruz ki, gidin, ormanlık olmayan yerlerde, su kaynaklarından uzak yerlerde, insanların yaşadığı yerlerden uzak yerlerde altın arayın. Orada yapın bu madenciliği.

Zonguldak'ta Eylül ayında kaç konut satıldı? Zonguldak'ta Eylül ayında kaç konut satıldı?

Biz bu bölgenin insanları olarak sularımızın kirlenmesini istemiyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı şartlarda büyümesini istiyoruz. Ormanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu şirketler arkalarında ne bıraktıklarına değil ceplerine girene bakıyorlar. Ama biz burada yaşıyoruz, biz bu yörenin halkıyız.

Zonguldak’ın da Türkiye’nin de artık kaybedecek tek bir ağacı dahi yok. Temiz su, temiz hava ve ormanlar bizim çocuklarımıza borcumuzdur. Çocuklarımıza siyanürlü su içiremeyeceksiniz. Bizim altınımız temiz sudur, temiz havadır, ağaçlarımız, fındığımız, kestane balımızdır. Halkımızın doğasını koruma mücadelesine sonuna kadar sahip çıkacağız, direneceğiz, halkın direncinden daha büyük bir güç olamaz.

Editör: Haber Merkezi