Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, Zonguldak'ta bulunan tarihi mekanlara kamu olarak sahip çıkmak istediklerini söyledi.

Ebru Uzun'dan yeni yıl mesajı Ebru Uzun'dan yeni yıl mesajı

Zonguldak kent tarihinin son yapıları olan Üzülmez’de bulunan Rombaki Konağı, Fransızlardan kalma tarihi evler ve Çaydamar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait bir bina için proje çalışması yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Tahsin Erdem, “Buralar ticari alanlar olmasın, ticarete bırakılmasın. Biz buraları alıp bir yerlere peşkeş için değil, Zonguldak kültürüne sahip çıksın diye ne yapabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

Sponsor hazır!

TTK’nın Çaydamar’da bulunan atıl binası için sponsorun hazır olduğunu belirten Başkan Erdem, “Üzülmez’deki Rombaki Konağı, Asma’da Fransızlardan kalma tarihi nitelikte metruk bina var. Biz buraları talep ettik. Zonguldak’ın Endüstriyel mirası diye. Zonguldak’ın hafızası diye elden çıkarılmaması, kurumsal olarak sahip çıkılması kanaatindeyiz. Çaydamar’da TTK’nın eski bir binası var. Orası için Bilim ve Sanat Merkezi planımız var. İlgili yerlere müracaatlarımızı yaptık. Sayın Valimize de durumu bildirdik. Buralarla ilgili katkı istiyoruz. Neden? Buralar ticari alanlar olmasın, ticarete bırakılmasın. Burada bir Konya Ovası yok. Dolayısıyla olan yerleri elimizden çıkarmayalım. Bu konuda hem Sayın Valimizden, hem de Mustafa Başkandan destek bekliyoruz. Orada yapacak olduğumuz proje çok ciddi bir proje. O projenin sponsoru dahi hazır. Sadece Zonguldak Belediyesi olarak sahip çıkalım, sponsorumuz hemen yatırım yapmaya başlıyor. MEKSA’nın az ilerisinde TTK’daki işçilerin yer altına inmesini sağlayan kafes var. Tarihi bir değer var. Bu gün Almanya’daki tüm maden ocaklarında simgesel hale getirildi. Kent Kültürü hafızası anlamında çok önemli. Buranında Üzülmez Vadi Projesine de bağlayabiliriz. Bu sektöre de turist gelebiliyor, siz yeter ki onu ortaya çıkartın. Biz buraları alıp bir yerlere peşkeş için değil, Zonguldak kültürüne sahip çıksın diye ne yapabiliriz diye düşünüyoruz.

Kaldı ki, Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün uğradığı, kahve içtiği Rombaki Konağının bir bölümü yanmış. Sahipsiz kaldıkça yanma tehlikesi ile karşı karşıya. Oralara sahip çıkmak istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi