Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, önceki gün Erzurum’da meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgedeki faylara dikkat çekti. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, yer hareketlerini uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak, kendileri geliştirdikleri yazılım ile fay hatlarını inceledi.
8 Ocak 2025 tarihinde Erzurum Pasinler İlçesinde 4,5 büyüklüğündeki deprem üzerindeki bölgedeki hareketliliği inceleyen Prof. Kutoğlu, “Kırmızı Yıldız 08.01.2025 tarihinde Erzurum Pasinlerde meydana gelen depremin yeri. Beyaz Yıldızlar Milattan Önce 222 yılından bu yana bölgede meydana geldiği tespit edilen depremler. Buna göre yapılan analizde bölgedeki gerginliği yüksek faylar sarıdan kırmızıya doğru renk tonlarında görünüyor. Mavi tonlarındaki faylar henüz enerjisi düşük faylar. Son depremin yerine (kırmızı yıldız) baktığımızda geçmişte kırılan fayların henüz soğuk olduğu görülüyor. Ancak Karayazı Fayı üzerinde antik çağdan bu yana büyük deprem kaydı olmaması belirsizlik kaynağı” yorumunda bulundu.
5 ay önce Erzurum için uyarmıştı!
17 Ağustos 2024 tarihinde Erzincan-Erzurum bölgesindeki faylarda gerginlik seviyesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Doğudan başlayarak, Erzincan-Erzurum bölgesinde ve Bingöl-Yedisu hattında gergin faylarımız var. Batıya doğru geldiğimizde, Sakarya’nın güneyinde Pamukova-Geyve hattında gerginlik seviyesi yüksek bir fay var. Marmara Denizi’nin içerisinde de bir miktar gerginliği yüksek faylar söz konusu. Güneyde Gemlik Gölü’nden geçen faylarımız da gerginlik seviyesi yüksek. Bandırma hattında gergin durumda bir fay var. Daha güneyde İzmir Manisa çevresinde bazı fayların gerginlik seviyesinin yüksek olduğunu görüyoruz.
Onun dışında Denizli’den geçen fay hattımız var. Bu da geçmişteki büyük depremden itibaren oldukça uzun süre geçtiği için epey bir gerginlik biriktirmiş durumda” demişti.