Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkıma uğrayan Malatya’da rezerv alan içerisinde bulunan Kışla Caddesi’nde yıkım çalışmaları bir süre önce başladı.

KARDEMİR işçisi evinde ölü bulundu KARDEMİR işçisi evinde ölü bulundu

 

"MALIMIZA EL KOYUYORLAR" 

Esnaf Yusuf Alataş ise mülkiyet haklarının ellerinden alındığını ifade ederek, “Rezerv alan diye malımıza el koyuyorlar. Bir nevi çöküyorlar. Elimizde 'yürütmeyi durdurma kararı' var. Bugün gelip elektriğimizi kestiler. Birileri emir veriyor fişi çekiyorlar. Bu kadar esnafa, memura yazık değil mi? Memurla esnafı niye karşı karşıya getiriyorlar. Cumhurbaşkanımız, 'Biz hizmetkâr olmaya geldik' diyor ama şu anda bizi yönetenler, bize zulmediyor. Benim ne hakkım var yol kapatmaya ama şu anda bu yolu kapatmaya mecburum, sesimi kimse duymuyor. Devletin ben yaşatması lazım, devlet bana bakmaya mecbur, benim malıma bakmaya mecbur ama mahkeme kararım var dinlemiyor. Elektriğimiz kesiliyor. Ey Murat Kurum sen bunun hakkını ödeyemezsin” diye konuştu.

Rezerv yasası nedir?

Şu an yürürlükte bulunan yasaya göre, rezerv yapı alanı, "Bu kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ'nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlıkça belirlenen alanlar" şeklinde tanımlanıyor.

Bakan, “Kimsenin mülkünde, toprağında gözümüz yok” demişti

Rezerv Yasasıyla ilgili dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “yerleşim yerlerine uygulanacak mı?” sorusuna ise “Olmayacak tabi, orada kamu alanı varsa mevcut yerleşim yerleri içerisinde, burayı biz rezerv alan ilan edelim istiyoruz. Yürütmeyi durdurma kararı vermesinler istiyoruz. Orada belki bizim sosyal donatıya ihtiyacımız var. İlle de konut olması şart değil, orada çıkardığımız sadece üç kelimeden ibaret. Herkes endişe etmesin, evinde rahatça otursun, kimsenin malında, mülkinde, toprağında gözümüz yok.” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi