GÜNDEM

Cem Dereli; ‘Selim Alan, Müteahhidin yakasına yapışsana’

Kanal Z ekranlarında gazeteci Simge Kırlı'nın programına katılarak önemli açıklamalarda bulunan Saadet Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı Cem Dereli, Fevkani Köprüsü hurda yolsuzluğunu adeta gözler önüne serdi.

Mevcut Projenin Zonguldak Belediyesi’nde olmasına rağmen hukuki yaptırımdan kaçmak için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne rapor hazırlattırıldığını belirten Dereli, ihale teknik şartnamesinde geliri az tutup, giderin şişirilerek 75 Milyon TL’nin Zonguldak’a bir daha hiç gelmeyecek 3-4 iş adamının cebine girdiğini söyledi.

Zonguldak kamuoyunda tartışmalara neden olan hurda yolsuzluğuyla ilgili Belediye Başkanı Ömer Selim Alan yerine vekaletin İl Başkanlığı görevine bakan Mustafa Çağlayan’ın açıklamalarını da eleştiren Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Cem Dereli, “Mustafa başkan ne iş yapıyor ben soruyorum, inşaat işi mi yapıyor farklı bir iş mi yapıyor, vekâleten bir il başkanının eline kağıt vererek bu kağıdı okuttunuz” diyerek eleştirdi.

Köprüden çıkan demirler ile yapısal çeliklerin ayrı ayrı hesaplanması gerektiğini ifade eden Dereli, “O çeliklerden 10 tane fabrika yaparsınız. Bu para bir daha Zonguldak’a gelmeyecek insanların cebine girdi. Bunun hesabını soracağım” dedi.

Selim Alan’ın fiyat güncellemesi yaparak aradaki farkı müteahhit firmadan istemesi gerektiğini belirten Cem Dereli, “Fiyat güncellenmesi yapsana, müteahhidin yakasına yapışsana” diyerek Zonguldak Belediyesinin uğradığı kamu zararına dikkat çekti.

Belediye Başkan Adayı Dereli, Belediye Başkanı olması durumunda köprüyü yıkan şirketlere dava açarak Zonguldak’ın parasını geri alacağını ifade etti.

 Saadet Partisi Zonguldak Belediye Başkan Adayı Cem Dereli’nin açıklamalarından satır başları şöyle;

Köprü altı esnafı ile gündemi değiştirdiler

“Sorunun tamamı köprü altı esnafının orada çıkıp çıkmaması değildi. Devletin Valisinin esnafla karşı karşıya getirdiler. Orada bir gündem yarattılar. Tavşana tut tazıya kaç yaptılar. Orada üniversiteden bir rapor aldık diyorlar. O raporu almanıza sebep olan şey ne? Bir; Bizim teknik kadromuz bu işle ilgili yeterli bilgi birikime sahip değil. İki; sahip ama ben onlara güvenmiyorum. Üç; ben yarın hukuksal bir sorunla karşılaşırsam kamusal bu sorunu başkasına atayım. Üniversiteye rapor hazırlatma işinden başka sorun olamaz. Üniversiteye rapor hazırlatma sorunun altında yatan sebep budur. Bunu hazırlattınız ihaleyi yaptırdınız. Bu ihaleyi yaparken yaklaşık maliyet hesapladınız.

Mustafa Çağlayan ne iş yapıyor?

Bunların hepsi bitti siz vekâleten İl başkanlığını yöneten, Mustafa başkan ne iş yapıyor ben soruyorum, inşaat işi mi yapıyor farklı bir iş mi yapıyor, vekâleten bir il başkanının eline kağıt vererek bu kağıdı okuttunuz.

Geliri az tutup, gideri şişirmişler!

Bunlar işin siyasi kısmı. Bu ihaleye alan kişiye teknik şartname süreci var. Bu işin teknik şartnamesi elimde. Bu işlerde yaklaşık maliyet şöyle hesaplanır. İşi ihale edeceğimiz maliyet, gelir, gider kalemlerini toplarsınız gelirde kastınız burada ki hurda. Buradaki hurda sadece inşaat malzemesi değildir. Korkuluklar vardır, elektrik aksamla ile ilgili bakırlar vardır, bunların tamamı gelir kalemi oluşturur. Birde giderler vardır. 3 buçuk milyon civarı bir paraya bunu ihale ettiler. Gelir kadar sizin hesapladığınız gider de önemli. Sizin atladığınız birşey var. Geliri az tutup, gideri çok tutarsınız, burada 2 milyonluk fark kalır.

Büyük bir iş bilmezlik var!

Gideri nasıl hesaplamışlar. 10 adet ekskavatör 4 ile 35 ton arası, 1 adet mini bobcat, 3 adet su tankeri, 2 adet polip, 2 adet vinç(100 tonluk), 2 adet makas, 6 adet hafriyat kamyonu, 1 adet ambulans çalışma esnasında bulundurulacaktır. Siz orada 10 tane makine 6 tane kamyon 2 tane vinç çalışırken gördünüz mü? Kimse görmedi. 2 tane makineyle köprüyü yıktılar. Gider olarak hesaplanan kalemlerin ne kadar fazla hesaplandığı gözüküyor. Burada büyük bir iş bilmezlik var. 26. madde dron ve fotoğraf makinesi başlığı. Köprünün kaldırılması aşamasında fotoğraflama, iş bitiminde fotoğraf ve videolar idareye teslim edilecektir. Bunlar bu şartnameye göre yapılmıştır. Siz hiç dron gördünüz mü? Bana böyle bir iddia gelse açarım meclisi görüntüleri isteyen herkese gösteririm. 1800 ton kantar fişi var diyor. Vekâleten il başkanlığı görevine bakan il başkanımız. Oradan kaç ton hurda yüklendiğini nereden göreceğiz. Yapısal çelikler tartıya girmez. Bunlar nerede?

Bu para Zonguldak’a bir daha gelmeyecek insanların cebine girdi!

O çeliklerden 10 tane fabrika yaparsınız. Bu para bir daha Zonguldak’a gelmeyecek insanların cebine girdi. Ben kül yutmam, ben kül yutmazdım. Bu işin 1 yıl sonrası var. Geçici kabulü var.

Dava acar, bu paraları geri alırım!

Ben açacağım davayı bu parayı bunlardan alacağım. Ana yüklenici işi başka bir firmaya sattı. Siz kar etmeyen bir işi satar mısınız? Bu parayı bunlardan söke söke alıp Zonguldak için kullanacağım.

70-75 Milyon değerinde hurda çıktı!

Fevkani Köprüsü’nün projesi sizde var. Siz topu profesyonelce üstünüzden atmaya çalıştınız. Drone ve fotoğraf makinelerinin görüntüleri istiyoruz. Hangi kamyondan kaç ton mal çıktı. Ben iddia ediyorum 70-75 milyon bandında mal çıktı” dedi.

Buraya bir güçlendirme projesi yapacaksınız, yapmanız için projenin elinizde olması gerekmiyor mu? Yani sizde mevcut proje var. Siz burada, topu üstünüzden profesyonelce atmaya çalıştınız ama maalesef burası Zonguldak. Zonguldak’ta seçmen, halk akıllı, gazeteciler akıllı. İhaleyi alan firma, başka bir firmaya işi sattı. Zarar etse işi satar mı?

Kantar fişlerini ve Drone görüntülerini istiyoruz

Biz kantar fişlerini istiyoruz, drone ve fotoğraf ile buradan hangi kamyonlara ne mal yüklendi, kaç kamyon mal çıktı, bunu istiyoruz.

Ben bunun matematiğini, donanımını kendi bilgimle bir saatte çıkarırım. Ben iddia ediyorum ki buradan 70-75 Milyon bandında  bir mal çıktı, bir ederi var bu işin.

Müteahhidin yakasına yapışsana!

Hurda demirler bir para, yapısal çelikler bir para, korkuluklar bir para. Hurda fiyatı 6-7 liradan hesaplandı ihale zamanı diyor. Şu anda 10 lira diyor. Güncelle fiyatı! Fiyat farkı yapan tarafından talep edilme hakkı var. Yapım İşleri Genel Şartnamesi 45. Madde, İdarede fiyatta geri kalırsa, nasıl müteahhit diyorsa “Sen bunu ihale ettiğinde 10 liraydı, şimdi 15 lira. Bana fark ver” diye devletin yakasına yapışıyor. Sen de müteahhide yapışabilirsin. Sana ihale ettiğimde 10 liraydı, şimdi 15 Lira, bana aradaki 5 lirayı ver desene, istesene, aç davayı iste adamdan… 6 Liraydı, şimdi hurda oldu 10 lira!

Hurda demir var, yapısal çelikten toplanan bir 30-35 Milyon lira var, korkuluk demirlerden toplanan bir para var. Toplam 70-75  Milyon bandında hurda var. Üstelik gideri de şişirmişler, 2 kötü iş makinesi ile yıktı adam onu. Dolasıyla nerede bu para  biliyor musunuz? Zonguldak’a bir daha adımını atmayacak 3-4 tane iş adamının cebinde gitti Zonguldak’tan…