Zonguldak

Şok görüntüler: Maden işçisi, Kandilli Belediyesi'nde çalıştırılıyor

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, TTK Armutçuk Müessesesi araçlarının ve personellerinin AKP’li Kandilli Belediyesi’nde çalıştırıldığını söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, “Kdz. Ereğli Kandilli beldesinde faaliyette bulunan Türkiye Taş Kömürü Kurumu Armutçuk İşletmesi işçileri ve işletmeye ait araçlar Kandilli Belediyesi hizmetlerine mi tahsis ediliyor” diye sordu.

TTK işçilerinin yol yapım işlerinde çalıştırıldığını iddia eden Milletvekili Ertuğrul yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde vatandaşlarımızdan TTK işçilerinin ve TTK’ya ait araçların belediye işlerinde çalıştırıldığına dair duyumlar aldık. Bazı görüntülere ulaştık. Zarar ettiği iddiasıyla kapatılacağı gündeme gelen TTK Armutçuk işletmesinin işçileri ve araçları gerçekten de Kandilli Belediyesi’nin yol yapım işinde çalıştırılıyor.

Belediye Cumhuriyet Halk Partisi yönetimindeyken, belediye başkanı tarafından talep edildiği halde verilmeyen hatta dönemin valisine kadar ulaştırılıp reddedilen talepler şimdi asla reddedilmiyor. Belediye Cumhuriyet Halk Partisi’ndeyken kar yağdığında, yollar kapandığında, afet zamanlarında,  olağanüstü durumlarda hiçbir desteğini göremediğimiz TTK,  AKP’li Kandilli Belediyesi’ne tüm imkanlarını seferber ediyor. Buradaki gerçek niyet, halka hizmet edilmesiyse biz halka hizmet edilmesine elbette karşı değiliz. Sonuçta TTK’mız zaten halkımızındır, milli bir kurumumuzdur. Belediyenin yetersiz kaldığı noktada varsa böyle bir imkan, buna izin veren bir usul tabiki dayanışma gösterilsin.

Ancak belediye yönetiminde hangi siyasi partinin olduğuna göre değişkenlik gösteren bu ikili tutumdan şu anlaşılıyor: Türkiye Taş Kömürü Kurumu, talimatlarla, emir komutayla personeller üzerinde siyasi baskılar kurularak çalıştırılıyor. Üst düzey yöneticilerini kendi atadığı kurumların gücünü yani devlet gücünü elinde tutan iktidar, bu kurumların imkanlarını partili belediyeleri için kullandırabiliyor. Eğer belediye Cumhuriyet Halk Partisi’nde olsaydı bu imkan seferberliğini görebilir miydik? Göremezdik.

TTK, milli bir kurumdur, halkındır. TTK’yı ticari bir şirket gibi, çiftlik gibi yönetemezsiniz. Bu kurumların bünyesinde hakkıyla işini yapmaya çalışanlara da baskı kurarak dediğinizi yaptıramazsınız. Bu kurumlar siyaset üstü kurumlardır.  Zonguldak'ın göz bebeği, Türkiye için stratejik önemi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu da,  kurum içinde işçisinden müdürlerine kadar her kademede çalışanlarını da kirli siyasetinize alet edemezsiniz.

Bu nasıl zarar etmek?

TTK yelekli işçilerin Kandilli Belediyesi’nin yol yapım işinde çalıştırıldığını tespit ettik. Bu işçiler neye göre burada görevlendirildi? Bakanlığın bundan haberi var mı? Böyle bir usul mü var? Norm kadro açığı sebebiyle iş kazalarında bir sürü madencimizi kaybediyoruz. Zaten eksik işçi sayısıyla iş yürütülürken, bu işçiler asıl işlerinin başında olması gerekirken nasıl böyle bir risk alınıyor?

Bir de işin diğer bir boyutu var. Bu işçilerden yeraltı maden işçisi olan var mı? Yeraltı maden işçilerinin özlük haklarından faydalandırılırken yer üstünde belediyenin işinde çalıştırılmalarına hangi mevzuat izin veriyor? Belediye’nin bu işten çıkarı açık ama TTK nasıl böyle bir işe alet oluyor? İşçilerin bu işten kazancı ne? Belediye bu işçilere ayrıca yevmiye ödüyor mu? AKP’li olmayan başka hiçbir belediye ile TTK arasında görülemeyecek bu işbirliği neye dayanıyor? Bakanlığın bu sorulara cevaplarını bekliyoruz.

Cumhurbaşkanı talimatıyla, CHP’li belediyelere karşı bir mali darbe girişimi var, 31 Mart’tan beri sürüyor. Halkın seçtikleri halka hizmet edemesin diye, 22 yıldır yapmadıkları her şeyi 31 Mart’tan itibaren yapmaya başladılar. CHP’li belediyeler çalışmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar ama iş kendi belediyelerine gelince devletin tüm kurumlarını seferber edebiliyorlar. Kendi belediyeleri söz konusu olunca kamu zararı yok. Kısıtlama yok. Hiçbir engelleme yok. Bunu biz, devleti kendisine alet eden saray rejiminin son çırpınışları olarak görüyoruz.”