Ereğli

Talan edip gittiler: Yaptırım uygulayan bir irade yok!

% 77’si maden sahası olan Zonguldak’ta maden arayan şirketler çevre ve ormanları katletti. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre vahşi madencilik sorası rehabilite edilen bir maden sahası yok.

Kdz. Ereğli, Alaplı ve Devrek Çevre Gönüllüleri Zonguldak’ta yapılan maden arama faaliyetlerinin ardından vahşi madencilik sonrası sahaların rehabilite etmediğini açıkladı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi verilerine göre, topraklarının % 77’si maden sahası olan Zonguldak’ta Rehabilitasyon yapılan alanın olmadığı ortaya çıktı.

Çevre gönüllülerinden yapılan açıklama şöyle;   Zonguldak :%77'i maden ruhsatlı ve işletme izinli

Maden sonrası rahabilite edilen hiçbir maden sahası yok.

Aşağıdaki veriler Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğü web sayfasından alınmıştır.

Zonguldak’ın % 77'i Maden sahasıdır. İşletme izinleri var. Maden sahsı deyince aklımıza hemen sondaj ve yeraltı galerisi ile çıkarılan Taş kömürü gelmesin.

Borcam felaketini ve orman katliamını yeni yaşadık. Kapanmış terkedilmiş ,Çalışan İrili ufaklı yüzlerce taş ocağı ruhsatı var. Ereğli’nin girişinde Dağköyü eteklerinde Gülüç beldesinin bitişiğinde dev bir taş ocağı kalıntısı var.

Taşları dinamit ile kırdı çıkardılar orman talan edildi. 2005 yılında dağ köyü eylemler ile durdurdu o taş ocağını rahabilte edilecekti ardan 20 yıl geçti unutuldu geçti.. Ereğli Alaplı arasında Kıyıcaki Osmanlı köyüler arasında 40 hektar taş ocağı çukuru oluştu. şirket halen çalışıyor. Dinamitler patlatıyor. Altın ve bakır madenciliği izinleri verildi. Yerin altını üstüne getirenler ,orman ve ağaç katliamı yapanların her şey yanına kazanç kalıyor. Vahşi Madencilik yöntemleri ile talan edilen orman alanlarımız ile ilgili bir veri yok. çünkü takip eden bir kurum ve yaptırım yok. kurum ve yaptırımlar kanunlar ile var. Ama yaptırım uygulayan bir irade yok. Zonguldak ilinde vahşi madencilk sorası rahabilite edilen bir maden sahası bilen yok.

Zonguldak

İl Yüz Ölçümü (ha.): 316.384,16

İşletme İzinli Alanların İl Yüz Ölçümüne Oranı (%): 77,00

İncelenen Saha Sayısı: 0

Rehabilitasyon Alanı (ha.): 0,00

Dikilen Ağaç/Bitki Sayısı: 0

Ağaç/Bitki Türleri:

Rehabilitasyon Açıklama: Tespit sürecindedir.

Sosyal Sorumluluk Proje Sayısı: 0