Meclis tarafından alınan kararı eleştiren Alaplı eski TSO Başkanı İsmail Öztürk, İl Genel Meclis Üyelerinin aldığı kararın utanç verici olduğunu söylerken, yapılan hatanın düzeltilmesini istedi.
Projenin reddedilmesi karşısında tepki göstermeyen tüm kuruluşlara da seslenen Öztürk, “Bu projeye engel olan insanların Alaplı’ya verebileceği hiçbir şey yoktur. Bu konuda duyarsız kalan kurumların da kapısına kilit vurup, ‘Ben bu işi yapamıyorum’ deyip terk edip gitmeleri lazım” dedi.
Alınan kararın siyasi bir intikam olup olmadığına yönelik kaygıların olduğunu belirten eski ATSO Başkanı İsmail Öztürk’ün yaptığı açıklama şu şekilde;
Alaplı Ahşap yatçılık projesi 2005 yılına dayanan bir projedir. O dönem benim TSO Başkanlığım, Faruk Çaturoğlu’nun Belediye Başkanı olduğu döneme gündeme gelmiş ve canlandırılmış bir projedir.
150 dönümlük bir arazi üzerine denize dolgu yapılarak hayata geçirilecek bir projeydi. Fakat fizibilite rakamları yüksek olduğu için o dönem ki yatırımcıların bunu karşılama imkanları yoktu. Değişik zamanlarda yapımı hep gündeme gelmiş ancak maliyet oranları nedeniyle geciktirildi. Son dönemlerde özellikle Alaplı Çamlıbel mevkinde milli emlak arazisi de ahşap yatçılık imalatının hayata geçirilmesi için eski milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu’nun gayretleriyle proje tekrar canlandırılmış ve ahşap yatçılarla birlikte heyecan dolmuştur. Bu araziyi Belediye kullandığı için tahsisli olarak, belediye daha sonra arazinin Milli Emlak’a iadesini istedi. Akabinde ahşap yatçılara tahsis edildi. 3-4 Yıldır Ahşap yatçılar kooperatif yöneticileri tüm kurumlardan olumlu görüşler aldı. Ve biz şunu bekliyoruz. Bu projenin ihale edilerek yatırıma başlanacağını yüklenici firmanın da burayı 8 ay içerisinde yatırımcılara teslim etmesini ve burada Ahşap yat imalatının başlayacağı heyecanının taşıyorduk. Ne olduysa bir an da İl genel Meclisinde konu reddedilmesi ile karşı karşıya kaldık.
HATA DÜZELTİLMELİ…
Bu proje Alaplı için olmazsa olmaz, ilçeye katkı sağlayacak bir projeydi, sürekli ısrarla üzerinde durduğumuz bir projeydi. Bu konuda milletvekilimiz (Saffet Bozkurt) oylamadan haberi olmadığını iddia ediyor. Samimiyetine inandığımız AK Parti İlçe Başkanı Altan Güngör de bu sürece müdahil olmadıklarını söylüyorlar. Meclis’ten çıkan karar Valilik onayına gidiyor, orada tekrar iade edilirse bu hatanın düzeltilme imkanı var.
UTANÇ VERİCİ BİR KARAR
Bu alınan kararı Alaplı adına ben gerçekten İl genel Meclis Üyelerimiz adına utanç verici karar olarak görüyorum. Yarın halkın yüzüne bakamayacak duruma geleceklerini düşünüyorum. Çünkü, Alaplı’nın yeni ve daha büyük yatırımcılara ihtiyacı var. Bu proje ile 33 tane yatırımcı gelecekti, zamanla her biri 20-30 dönüm arazilerde daha büyük tesisler kurarak bu bölgede gelişecek ve binlerce insanı istihdam edecekti.
SİYASİ İNTİKAM MI?
Hep birlikte kamuoyu oluşturmaya çalıştığımız bir projeydi. O yüzden yapılan hatadan dönülmesini özellikle istirham ediyorum. Çünkü bu projenin doğuş kaynağında Faruk Çaturoğlu’nun olması ve bu projede üstün çaba sarfetmesiyle birilerinin siyasi intikam alma düşünmesiyle mi red kararının altında altyapı oluşturmaya çalıştılar. Buna da bir anlam verebilmiş değilim. Bizim ne Faruk Çaturoğlu, ne mevcut milletvekili, ne de siyasilerle hiçbir problemimiz yok. Bizim için önemli olan bu yatırımın Alaplı’ya yapılması ve bir an önce hayata geçirilmesi. Ve Alaplı’da gelir düzeyi üst segmentte olan bir çalışma sahasının ortaya çıkmasıydı. Çünkü bu sektörde çalışan işçilerin minimum maaşı 50 ila 150 bin lira arasında olacak, bu da ilçemizin çok ciddi anlamda milli gelirini yükseltecek bir proje. Zaten bizim amacımızda Alaplı’nın Türkiye genelinde Milli Gelir olarak ilk 10’a sokmaktı. OSB’yi de zamanında kurduk, bu gün orada binlerce inşamız çalışıyor. Ahşap Yatçılık imalatına da ikinci OSB olarak bakıyoruz.
ÖNE SÜRÜLEN GEREKÇELER ÇÜRÜTÜLDÜ…
Bu projenin yapılmamasıyla ilgili gerek muhtarlığın, gerek İl Genel Meclis Üyelerinin öne sürdüğü hiçbir gerekçeye katılmıyorum. Çünkü, Gümeli Barajı ıshale hatlarının tamamlanmasıyla birlikte aynı köyün kosel kuyulardan su bastığı köyün tepesine su deposu yapılacak. Alaplı’nın su sorunu Gümeli’nin kaynak sularıyla karşılanacak. Hani burada iddia edilen, insanların, toplumun zayıf noktalarından biri olarak kabul edilen suların kirlenmemesiyle ilgili olgu aslında çürütülmüş oluyor. Duygusal davranmayalım, kişilere endeksli hareket etmeyelim. Bu proje Alaplı’ya bir kazanım olacak. Burada biz tek başına da kalsak, bunu söylemeye, bu fikri savunmaya devam edeceğiz.
SES ÇIKARMAYANLAR KAPILARINA KİLİT VURUP TERK ETSİNLER
Buna engel olan insanların Alaplı’ya verebileceği hiçbir yoktur. Bu konuda duyarsız kalan kurumların da kapısına kilit vurup, ‘Ben bu işi yapamıyorum’ deyip terk edip gitmelerini açık ve net olarak söylüyorum. Alaplı Ahşap Yat ve Teknecilik bizim tarihi bir mesleğimizdir. Bu ilçeye kazandırmamız gereken bir projedir. İlle de bu arazi olmaz diyenlerin çok acil bir şekilde alternatif yerleri çok acil bir şekilde oluşturmalıdır.