Karadeniz Bölgesi‘nde dağlar kıyıya paralel uzansa da ; bazı jeoloji olayları ve Karadeniz'in azgın dağları kıyıları koy şeklini verdiği görülüyor. Karadeniz'in en ünlü burnu Sinop Burnu'dur. Zonguldak'ın en bilinen burnu ise Ereğli'de Antik özelliği olan Baba Burnu'dur. Zonguldak kıyılarında kısa veya uzun burunlar vardır. Kısa olanlar adlandırılmamış olsa da daha uzun burunlar halk tarafından isimlendirilmiştir. Fakat bazıları da unutulmuştur.
Mesela Göbülüler bile bilmez. Göbü sahilinin Batı yönündeki çıkıntının adı Küp Burnu’dur. Tepe Köy ’ün hemen altında bulunan bu burun oldukça dik ve sanki bir ekmek bıçağı ile kesilmiş kadar düzgün bir şekli vardır. Bu burun aynı zamanda yukarıdan bakıldığında küpe şeklindedir.
Bölgemizde denize doğru çıkıntı oluşturan tepelerin adları vardır. Antik adı Acerrusia olan Ereğli’deki çıkıntının bugünkü adı Baba Burnu’dur.
Değirmenağzı ile Kozlu arasında kalan çıkıntı Örencik Burnu.
Zonguldak Merkez ile Kozlu arasında kalan çıkıtının ismi de Domuz Burnu’dur ama bugün Balkaya olarak söyleniyor. Oysa burası kaya değil , bir burundur. Tıpkı Zonguldak Merkez’in doğu tarafında kalan Fener Burnu gibi. Bal kayası sadece bu burunda olan bir kayanın ismi. 1950 yıllarında , bazı gençlerin buraya tırmanmaları sonucunda , arıların bal yaptığı kaya için söylenmiş. Balkaya ismi Orhan Veli'nin 1950'de Zonguldak için yazdığı şiirde de geçer.
Hisararkası ile Kilimli arasında kalan burun, eski haritalarda Kisimili veya Kilimilos Burnu olarak adlandırılıyor. Yani bugünkü adı ile Kilimli Burnu. Kilimli’nin adı kil topraktan almıştır. (Kilyos gibi )Bu burun bugün sahil yolu yapımı sırasında bir kısmı alınmıştır.
Çatalağzı’nın arka kısmında bulunan ve Kilimli Tepesinden Işıkveren'e kadar paralel uzanan tepenin adı Kehsen Tepesidir. Bu tepenin hemen altında bulunan Göçükaltı Sahili ile Ömerağzı Sahili arasında kalan çıkıntının adı da eskiden Kehsen Burnu idi. Fakat yakın zamana kadar halk bu burna Domuz Burnu demiştir.
Çatalağzı’ndan sonra denize doğru çıkıntı oluşturan yer Göbü’deki Küp Burnu’dur.
Filyos’un doğu tarafında kalan tepelik Akropol tepesi , burun ise Filias Burnu olarak adlandırılıyor.
Kaynak: Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih
Zonguldak'ın burunları
Bunlar da ilginizi çekebilir