İşte Zonguldak Valiliğinin o kararı;

AMAÇ

Doğal zenginliklerimizin başında gelen ormanlarımızın yangınlara karşı korunması amacıyla, mevsimsel veya insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği, özellikle yaz mevsimi ve tatil sezonu olması sebebiyle vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde mangal, semaver veya ocak ile anız ve benzeri bitki örtüsü yaktıkları, bu durumun da hava sıcaklığının yüksekliği ve kuru ot/çalılık miktarının artmasına bağlı olarak orman yangınlarında artışa neden olacağı değerlendirilerek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.

KAPSAM

Merkez İlçe ve Kilimli İlçe Başkanlığı için temayül tarihi belli oldu Merkez İlçe ve Kilimli İlçe Başkanlığı için temayül tarihi belli oldu

İlimiz genelinde orman yangınlarının önlenmesi amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşların görevlerinin belirlenmesi, gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması, ormanlık alanlarda gerçek ve tüzel kişilerin uymaları gereken kuralların belirlenmesi ve belirlenen kurallara riayet etmeyenler hakkında yasal işlemlerin uygulanmasını kapsar.

YASAL DAYANAK

·      6831 Sayılı Orman Kanunu

·      5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu

·      5326 Sayılı Kabahatler Kanunu

·      Zonguldak İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun 29.05.2024 tarih ve 1 sayılı kararı.

ALINAN KARARLAR

 

1.     Zonguldak İli orman yangınlarıyla mücadele kapsamında; İl sınırları içerisinde ormanlara girişler, 6831 sayılı Orman Kanunun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66. maddeleri uyarınca, çıkabilecek orman yangınlarının önlenmesi ve özellikle anızların yakılma riski de göz önüne alındığında 15.07.2024 – 30.09.2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır.

2.     Görevliler ve izin almak/izinli olmak şartıyla arıcılar ve çobanların orman alanlarına girişine izin verilecektir. Giriş yasağının uygulanması ve kontrolü, İl /İlçe Jandarma Komutanlıkları, İl /İlçe Emniyet Müdürlükleri ve İl /İlçe Orman İşletme Müdürlükleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanacaktır.

3.     Zonguldak ili ve ilçelerinde aşağıda bulunan orman parkları/tabiat parkı/millet ormanı/kent ormanı dışında 15.07.2024 – 30.09.2024 tarihleri arasında mangal/semaver/ateş yakılması, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı faaliyetler ile çadırlı kamp yapılması yasaklanmıştır.

Editör: Haber Merkezi