Bartın Üniversitesi (BARÜ) küresel ölçekte eğitim iş birliklerine yenilerini eklemek üzere faaliyetlerde bulunuyor. Bu noktada BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yirmibeş “III. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu"na katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) koordinasyonunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, Türkiye ve Özbekistan’daki üniversitelerin bilgi ve birikimlerini bir araya getirerek değerlendirmelerde bulunuldu.

Palamut fiyatları düşmedi Palamut fiyatları düşmedi

Etkinliğin açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bizim en büyük temennimiz iki ülke üniversiteleri arasındaki bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğini daha da geliştirmek, gerek kapasite gerek kalite artışını hep birlikte sağlamaktır. Bu forum bu güzel amaca hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.

İki gün süren programda Türkiye’nin sahip olduğu akademik tecrübenin, başta mühendislik ve bilişim olmak üzere birçok alanda Özbekistan ile paylaşılacağı ve bu iş birliğinin ülkeler arası ilişkileri derinleştireceği kaydedildi. Forumda ayrıca yüksek teknoloji odaklı kalkınmada mühendislik eğitiminin rolüne dikkat çekilerek “Sürdürülebilir Kalkınma: Yükseköğretim Kurumlarının Yeni Gündemi”, “Yükseköğretimin Dönüşümü: Dijitalleşme ve Yapay Zekâ”, “Yüksek Teknoloji Odaklı Kalkınma: Mühendislik Eğitiminin Rolü” gibi konu başlıklarında sunumlar ve oturumlar gerçekleştirildi.

Farklı üniversite rektörleri ile bir araya gelerek eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine yönelik çeşitli görüşmelerde bulunan Rektör Uzun, Özbekistan’ın önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla protokol imzaladı. Bu kapsamda Özbekistan Sanat ve Kültür Enstitüsü, Temriz Üniversitesi, Uluslararası Gıda Teknolojisi ve Mühendisliği Enstitüsü, Buhara Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü ile akademik iş birliğine gidildi. Protokoller neticesinde öğrenci, akademisyen değişim programı, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde ortak projeler yürütülecek. Böylece Özbekistan’ın saygın üniversiteleri ile yaptığı anlaşmalara yenilerini ekleyerek 19’a çıkaran BARÜ, bilim diplomasisi ağını daha da güçlendirdi.

Uluslararası iş birliklerine yenilerini eklemeye devam ettiklerinin altını çizen Rektör Uzun, “Uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda Yükseköğretim Kurulumuzun öncülüğünde önemli bir forum daha gerçekleştirildi. Özbekistan’ın saygın üniversiteleriyle bir araya gelme, ortak yapılabilecekler üzerine konuşma, dost ve kardeş iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme yönünde oldukça faydalı toplantılar yaptık. Bilim ve teknoloji alanlarındaki kalkınmamıza değer katacak bu organizasyona göstermiş oldukları önem için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize ve değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi