Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Karabük’te bulunan Hadrianapolis antik kentinin ortaya çıkarılarak koruma altına alındığını, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Kadıoğlu köyünde bulunan moziklerin ise membranla üzerinin kapatıldığını söyledi.

Dernek Başkanı Ahmet Öztürk, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Son yıllarını yatağa bağlı olarak geçiren teyzemi ziyaret etmek için gittim Karabük’e. Bu vesileyle bu yaşa kadar burnumun dibindeki bir antik kenti görmemiş olmanın utancına son vermek için Eskipazar’daki Handrianapolis’i de ziyaret ettim. Sevindim, üzüldüm, tanık olmanın, öğrenmenin coşkusunu yaşadım.

Tıpkı Kadıoğlu’ndaki gibi tabanları mozaiklerle bezeli birçok yapı var Handrianapolis’te. İki tanesinin koruma çatısı yapılmış, yetinilmemiş bir tanesinin üstü kristal terasa dönüştürülmüş. Yapılan imalatlara bazı itirazlarım olsa da çok daha ihtişamlı olan Kadıoğlu gibi toprak altına gömülmemiş. Dahası Filyos kazıları ödenek bekleyip Kadıoğlu, çevrede başka kalıntı olup olmadığının araştırılmasına hasretken, birçok noktada kazılar sürüyor, ziyaretçi merkezi inşaatına tatilde bile devam ediliyor.

Kent Lokantasının ilk müşterisi Muharrem Akdemir oldu Kent Lokantasının ilk müşterisi Muharrem Akdemir oldu

Keyifle dolaştım antik kenti. Bölgemdeki kültür varlıklarının zenginliğine tanık olmak, kuşlar uçurdu içimde. Bir günü güzel geçirip yeni şeyler öğrenmenin coşkusunu yaşadım. Kadıoğlu aklıma geldi, hüzünlendim. Beceriksizlikte çağ atlayan Zonguldak’ın siyaset esnafı ve bürokrasisi adına utandım, ilenip bolca kulaklarını çınlattım elbette. Kadıoğlu mozaiklerini toprak altında tutmanın tarihe değil yalnızca insanlığa karşı da işlenmiş bir suç olduğuna karar vererek ayrıldım Handrianapolis’ten.
 

Kadıoğlu Mozikleri, membranla kapatıldı...

Kadıoğlu Mozaiği, Zonguldak-Çaycuma-Kadıoğlu köyü, Çobanhasanlar mahalesinde bulunmaktadır. 2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Kalıntıların MS 3. yy ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu düşünülmektedir. Evde, zemini mozaikle kaplı 3 oda vardır. Bunlardan apsidal odanın içinde 7.3 x 7.3 m ebatlarında bir mozaik bulunmaktadır. Diğer mozaikler ise 5.8 x 5.8 m ölçülerindeki, üzerinde, Lykurgos ve Ambrossia’nın betimlendiği mozaik ile 4.2x10.2 m ölçülerinde geometrik desenlerden oluşan mozaikdir. Kalıntılar, Kadıoğlu Köy Yolu’na 15 metre uzakta ve yol kotundan 7 metre aşağıdadır.

Kadıoğlu Mozaiği, zarar görmemesi için üzerine membran kaplanmış toprakla örtülü vaziyettedir ve Ereğli Müze Müdürlüğünce arada bir bakım için açılmaktadır. Konuyla ilgili profesyonellerin çok değerli olduğunu belirttikleri bu kültürel mirasın, atıl durumda olduğu anlaşılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi