Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bilgi Güvenliği Derneği iş birliğinde düzenlenen ICADA 2025-Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi, Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.
Kongre açılış törenine; Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Ahmet Öztürk, Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, BEUN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve Prof. Dr. Bekir Hakan Bakkal, Genel Sekreter Prof. Dr. Zehra Safi Öz, Senatörler, il protokolü, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Aziz şehitlerin hatırası için gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, kongre açılış konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Semih Çakır, yapay zekâ ve veri bilimi alanlarının geleceğin en önemli teknolojik gelişim alanları olduğunu ve bu alanlarda gerçekleştirilecek çalışmaların fırsatlar barındırdığı kadar büyük riskler de içerdiğini ifade ederek kongrenin gerçekleştirilmesinde bu fırsat ve riskleri geniş bir katılımla değerlendirme motivasyonunun başat unsur olduğunu belirtti. Kongre çıktılarının Türkiye’nin ilgili alanlardaki çalışmalarına akademik açıdan katkı sunmasını temenni ettiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Çakır, kongrenin düzenlenmesi hususunda göstermiş olduğu büyük katkılarından dolayı BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e teşekkürlerini sundu.
Kongrenin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu yapay zekâ, veri bilimi ve siber güvenlik temalarının önemine değindi. Prof. Dr. Alaybeyoğlu, bu alanların birbirini tamamlayan kritik disiplinler olduğunu vurgulayarak, kongrede emeği geçen herkese teşekkür edip sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, kongrenin farklı disiplinleri bir araya getirerek yapay zekâ ve veri bilimi alanlarında yeni bakış açıları geliştireceğine inandığını ifade etti. Konuşmasında, siber güvenliğin önemine değinen Bulduklu, dijital çağda güvenilir yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesinde veri güvenliğinin kritik bir rol oynadığını belirtti. Kongrenin bilimsel iş birliklerini artıracağına ve teknoloji odaklı çalışmalar için güçlü bir zemin oluşturacağına olan inancını dile getiren Prof. Dr. Bulduklu, organizasyonda emeği geçen başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet KÖSE olmak üzere tüm akademik ve idari personel ile öğrencilere teşekkür etti.
Kongre açılış konuşmasını gerçekleştirmek için kürsüye gelen BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer:
“Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak akademik ve bilimsel faaliyetlerimizi yürütürken özellikle teknolojik gelişim ve ülkemizin bu süreçte gerçekleştirmesi gereken adımları da öne çıkarmaya gayret gösteriyoruz. Geleceğimizin en önemli iki teknolojik başlığı olan yapay zekâ ve veri bilimi üzerine gerçekleştirdiğimiz bu kongre, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir biçimde Türkiye’nin lider ve teknolojik anlamda kendine yeter bir ülke olarak başat rol almasını hedeflemektedir. Bu kongre kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaların da yapay zekâ ve veri bilimi alanlarındaki fırsatlar kadar riskleri de odağa alarak konuyu akademik olarak, detaylı bir biçimde tartışmaya açmasını temenni ediyoruz. Bilimi tüketen değil üreten, teknolojiyi ise insanlığa hizmet için geliştirmeyi öne alan yaklaşımımızla ICADA 2025-Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi uyarınca bu platformda ele alınacak tüm tartışma ve sunumların akademiye ve ülkemize hayırlı olmasını arzuluyorum. Bu maksatla bugün burada bizimle olma nezaketini gösteren Yükseköğretim Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. Derviş Karaboğa ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Yasin Bulduklu hocalarıma kongrenin düzenlenmesinde iş birliği gerçekleştirdiğimiz İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi yönetimine, kongre düzenleme ekibi ile tüm dünyadan sunumlarını gerçekleştirmek için kongreye katkı sunan akademisyenler ile öğrencilere teşekkürlerimi sunuyorum.” açıklamasında bulundu.
Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından kongre sunumlarla devam etti. Kongrenin ilk sunumunu gerçekleştiren Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, sunumuna başlamadan önce YÖK tarafından kurulan bilimsel bilginin topluma yayılması için Bilim İletişimi Ofislerinin önemine değindi ve halkın anlayabileceği bir dille yapılan 'Bilim Kafe' etkinlikleri vesilesiyle akademisyenler ile vatandaşların buluşarak bilimsel konuları paylaşılacağı etkinliklerin artacağını vurguladı. Ardından yapay zekânın temelini oluşturan yapay sinir ağları ve yapay zekâ sistemlerinin daha iyi sonuçlar üretmesi için kullanılan optimizasyon algoritmalarından bahseden Prof. Dr. Derviş Karaboğa, bu sistemlerde zaman zaman karşılaşılan önyargı problemlerine dikkat çekti.
Kongre açılışının ikinci sunumunu gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım ise “veri bilimi” ve “büyük veri” kavramlarına değinerek, verilerin güçlü yanlarından bahsetti ve GDPR gibi veri koruma yasalarının önemine dikkat çekti.
ICADA 2025- Uluslararası Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Kongresi açılış töreni, teşekkür belgesi takdiminin ardından gerçekleştirilen fotoğraf çekimi ile son buldu. Kongre 24-25 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek farklı oturumlarla devam edecek.