Üzerinden bir yıl geçti o korkunç faciayı yaşadığımız 43 işçimizi şehit verdiğimiz Amasra patlamasının.

Sabıkalı Genel Müdür Kazım Eroğlu emekli edildi. Zonguldak da durup kimsenin yüzüne bakacak hali kalmadığı için Yomraya kaçtı gitti. Gazipaşa da gezmeye kalksa hakaretler ettiği küfürler savurduğu elemanları ilk fırsatta yüzüne tükürebilirdi.

Kaza sonrası kurtarma ekibi ile ocağa inen Fazlı Uncu ödül olarak Genel müdür yardımcısı yapıldı. Oda yetmedi. Makine mühendisi olduğu için kömür üretiminden anlamayacak olduğundan kendisine bir nevi mahkum olan yeni Genel Müdürün de desteği ile yönetim kurulu üyesi de oldu.

Peki Kiraz mevsimi nasıl başladı.

Amasra faciası ona nasıl yaradı.

Amasra faciası arkasından mecliste kurulan araştırma komisyonunda Kurumun dinlenmesi gerekiyordu. Zaten sabıkalı olan Genel Müdür Kazım Eroğlu komisyona katılmak için bir gün önceden Ankara’ya gitti.

Komisyon Başkanı Taner Yıldız Muhalefet milletvekillerinin sabıkalı Genel Müdüre olan tepkileri ve söylemleri sebebiyle komisyondaki Zonguldak milletvekillerine Kazım Eroğlu’nun toplantıya katılmamasının daha uygun olacağını iletti.

Komisyondaki Polat Türkmen sınıf arkadaşı olan Sabıkalı Genel Müdürü arayarak bu durumu kendisine iletti gelmemesini söyledi. Yerine başkası gelsin dedi. Kazım Eroğlu kurumun Ankara’daki misafirhanesinde olduğunu ve yanında Muharrem Kiraz olduğunu onu gönderebileceğini söyledi. Bu konuda anlaşıldı.

Kazım Eroğlu garanti olsun diye o gün için birde sağlık raporu aldı.

Komisyon toplantısına makine mühendisi Muharrem Kiraz katılarak kurum yetkililerinin hiçbir suçu olmadığını anlatan ve çoğunu anlamadığı raporları okudu. Hatta bazı sorulan sorular yanıtlanamadı ve bu sorulara daha sonra yazılı olarak cevap vereceğiz diye geçiştirildi.

Böylece Kiraz kendisine verilen ilk görevi yerine getirmiş oldu. Komisyonun üyelerinden olan o günün bakan yardımcısı bugünün Enerji Bakanı Alpaslan Bayraktar da ilk kez Muharrem Kirazı tanımış oldu.

Kazım Eroğlu Emekli olurken kendisini komisyonlarda ve hazırlanan raporlarda savunan Kirazı yerine vekaleten bıraktı.

Üstelik Amasra faciasında en çok konuşulan havalandırmanın yıllarca değiştirilememesi kendisine bağlı olan daire tarafından yapılamamasına rağmen.

Bu vekalet sırasında Kiraz Zonguldak da kimsenin istemediği limandaki Kardemir’e ait kömür deposunun kira süresini kimseye haber vermeden uzattı. Bakanın talimatı yerine getirilmiş oldu. Ve bakanın gözüne girildi.

Bu durum siyasilerde olumsuz karşılandı. Üzerine milletvekillerinin ve il başkanının bilgisi olmadan Genel Müdür atanınca siyaset ile ara iyice gerildi.

Hatta Genel müdürün kızının düğününe hiçbir milletvekili katılmadı. İl başkanı dışında milletvekilleri ile diyalog kurmada sıkıntı hala devam etmekte.

Şehirde kimseden habersiz ve kimsenin istemediği kararlar devam edecek mi sorusu gündem de.

Kazalarda sorumlu olan raporlarda adı geçenler yeni görevlere geliyor yada koltuklarında oturmaya devam ediyor. Kirazın da sabıkalı Genel Müdür gibi enerji birsen taleplerini kurum menfaatleri üzerinde tutup tutmayacağı da yakından takip ediliyor.

Kiraz mevsimi bu zor şartlarda ne kadar devam eder elbette merak ediliyor. Gözler üzerinde adeta pimi ateşleyecek yeni bir hata yapması bekleniyor.

Olan bu karmaşa sırasında Şehrimizin gözbebeği kuruma oluyor.